Informatiemiddag op 17 maart over project ‘Machinekamer van de toekomst’ bij MARIN

MARIN wil de maritieme sector concreet ondersteunen bij de energietransitie. Want nieuwe (IMO) regelgeving richting emissieloze schepen stelt de sector voor allerlei vragen: wat zijn de brandstoffen van de toekomst (zoals waterstof en methanol), hoe ziet de aandrijflijn er dan uit (met bijvoorbeeld brandstofcellen), hoe sla je energie op aan boord, hoe regel je hybride systemen goed in? Omdat schepen een lange levensduur hebben, bepalen keuzes nu de mogelijkheden in de toekomst.

Om antwoorden te kunnen geven start MARIN een nieuw Joint Industry Project: de ZERO JIP. Het doel van dit project is het ontwerpen, bouwen en testen van een prototype ‘machinekamer van de toekomst’ om betrouwbare operaties in realistische condities te garanderen. De voor de participanten meest relevante aandrijflijnopties worden gebouwd in MARIN’s Zero Emission Lab (ZEL). De gebruikte ontwerpen, regelsystemen en testresultaten van deze machinekameropties worden gedeeld evenals de ‘digital twins’ van de ontwikkelde aandrijflijnen. Op deze manier leren de partijen die meedoen met de Zero JIP alles over de nieuwste oplossingen, hun mogelijkheden en problemen en worden risico’s voor eigen projecten voorkomen.

Informatiemiddag

Op dinsdagmiddag 17 maart is er een informatieve middag van de ZERO JIP (inclusief kleine schaal demo) om potentiele deelnemers te informeren over dit project. Kijk hier voor meer informatie en om aan te melden.