Koninklijke Marokkaanse Marine doet beroep op Damen voor eerste sleepvaartuig

De Koninklijke Marokkaanse Marine heeft een Damen Stan Tug 2208 in ontvangst genomen. Het vaartuig van 22 meter lang draagt de naam Al Mounkid en is de eerste sleepboot ter verrijking van de aanzienlijke Marokkaanse zeevloot. De afronding van dit project getuigt wederom van een succesvolle samenwerking tussen de Koninklijke Marokkaanse Marine en de Nederlandse scheepsbouwer.

Meer informatie

De Koninklijke Marokkaanse Marine is in het bezit van een grote vloot, die bestaat uit fregatten, offshore patrouilleschepen, trainingsschepen, hulpschepen en hydrografische en amfibische voertuigen. De vloot had tot op heden echter nog geen enkele sleepboot.

Onafhankelijk worden

In het verleden heeft de Koninklijke Marokkaanse Marine zich altijd tot externe sleepbedrijven gewend voor sleep- en aanmeerklussen. De afhankelijkheid van deze commerciële partijen pakt echter niet altijd voordelig uit met betrekking tot de mate van onafhankelijkheid van de marine. Met de nieuwe Damen Stag Tug 2208 zal de Koninklijke Marokkaanse Marine minder afhankelijk zijn van dergelijke commerciële bedrijven.

Kracht en comfort

Het ontwerp van de robuuste sleepboot is grondig getest, wat de Stan Tug 2208 een ‘vaste kracht’ maakt voor in Damen’s portfolio. De twee dieselmotoren drijven elk een vaste schroef aan en bieden maximaal een trekkracht van 40 ton. De Al Mounkid kan worden ingezet om te assisteren bij sleep- en aanmeerklussen, brandbestrijding en olievervuilingscontroles.

Damen heeft het vaartuig daarnaast uitgerust met accommodaties inclusief airconditioning, om acht officieren en bemanning te huisvesten. Daarbij is extra aandacht besteed aan de reductie van geluidsoverlast, door het gebruik van zeer dicht isolatiemateriaal en geluidsdichte, zwevende vloerconstructies.

Meerdere contracten

Het jaar 2015 was een belangrijk jaar voor de Koninklijke Marokkaanse Marine en Damen Shipyards Group. De Al Mounkid is één van de diverse contracten die getekend zijn door beide partijen om de vloot van Marokko’s marine te voorzien van meer autonomie.

Eerder leverde Damen een Stan Pontoon Water Barge om gebieden in Marokko die te kampen hebben met langdurige droogte te kunnen voorzien van water. Bovendien werkt Damen momenteel aan een order voor vijf 15-meter lange Interceptors van het type Damen IC 1503.