Kooiman levert een nieuw Multi Purpose werkschip

Scheepswerf Gebr. Kooiman BV te Zwijndrecht levert een nieuw Multi Purpose DP-2 Support Vessel. Afnemer is HvS Dredging Support BV te Harlingen.

In nauwe samenwerking tussen HvSDS en Kooiman zijn een aantal belangrijke innovatieve oplossingen bedacht en verwerkt waardoor dit schip, de nieuwe “Zwerver II” de top van het marktsegment kan bedienen.

De belangrijkste bijzonderheden van het schip zijn:
Lengte overall ca. 35.10m
Lengte bbp ca. 30.00m
Breedte gemald ca. 15.00m
Holte gemald op 0.5L ca. 04.07m
Diepgang max. ca. 03.00m
Bemanning en speciaal personeel max 14 personen

Het schip is uitgerust met DP II, 4-point mooring, een kraan van 510 Tm met een Active Heave Compensated winch, een conventionele kraan van 370 Tm en een Passive Heave Compensated gangway ten behoeve van het overzetten van personeel op windmolens/platforms. De trekkracht van het schip zal rond de 65 T liggen, wat uitzonderlijk is met een diepgang van slechts 2,7 m in deze klasse.

Het schip wordt ontworpen en gebouwd onder Bureau Veritas en zal gaan varen onder Nederlandse vlag. Het schip is breed inzetbaar, voornamelijk in de offshore- en renewables markt met diensten zoals dredging support, anchor handling, kabelleggen, kabels begraven, diving support, ROV-support en nog vele andere werkzaamheden.

De accommodatie wordt MLC-gecertificeerd en is geschikt voor 14 personen. Dit aantal kan door middel van de aanwezige accommodatie-containers worden uitgebreid tot 18 personen, zodat naast de bemanning van het schip 12 man gespecialiseerd personeel op het schip kan werken en verblijven.

Kooiman heeft eerder gezamenlijk met HvSDS de Zwerver I (2007) en Zwerver III (2011) ontwikkeld en geleverd. De levering van de Zwerver II staat gepland voor het voorjaar 2016.