Kooiman Marine Group ontvangt opdracht voor het ontwerp en de bouw van een 1500m3 sleephopperzuiger ‘Hegemann V’

Kooiman Marine Group heeft recent de opdracht ontvangen van Detlef Hegemann Aktiengesellschaft voor dit nieuwe schip. Het schip is ontworpen om meerdere typen baggerwerkzaamheden uit te kunnen voeren.

De ‘Hegemann V’ is ontwikkeld door Kooiman Engineering, onderdeel van Kooiman Marine Group, in nauwe samenwerking met Hegemann Dredging. Met een zuigbuis op stuurboord en een binnenboord baggerpomp kan ze het ruim van 1500m3 volladen met slib of zand. Het lossen van het gebaggerde materiaal kan onder andere door een rij bodemdeuren te openen. Daarnaast kan het materiaal verpompt worden door één of twee in serie geschakelde baggerpompen met persaansluitingen aan beide zijden van het schip of via een boegaansluiting voorop.

De afmetingen van het vaartuig worden: 75,90 x 15,80 x 5,50 meter (L o.a. x B x H).

Om ook optimaal te kunnen werken in haven en vaarwegonderhoud is het ruim geschikt om met lagere dichtheden tot 1930m3 te kunnen laden. Daarnaast is haar lengte relatief gering en met twee roerpropellers is ze optimaal te manoeuvreren.

Projectleider Kooiman Engineering Peter Vrolijk: “Het past allemaal precies in het doosje, alsof het een uitgekristalliseerd ontwerp is voor standaard-/ seriebouw is”.

“De aanvraag liep al een tijdje, waarbij Kooiman Marine Group vanaf het eerste contact bereid was om met ons mee te denken en vervolgens hun plan daarop aan te passen. Uiteindelijk hebben we nu een ontwerp op tafel liggen dat ons geheel past en waarvan wij verwachten dat het in de toekomst goed ingezet kan worden” vertelt Martin Janssen, Technisch Manager Hegemann Dredging. “We voelen ons gehoord, mede door de actieve opstelling van Kooiman Marine Group hebben wij er het volste vertrouwen in dat zij dit schip binnen gestelde levertermijn en met de vereiste kwaliteit kunnen leveren. Daarnaast is de samenwerking ook uiterst aangenaam!”

Peter Vrolijk: “Er zal nog wel het een en ander moeten gebeuren voordat we kunnen proefvaren. Kooiman Engineering zal eerst het ontwerp verder uitwerken. Daarna kunnen we veel zelf oppakken, bijvoorbeeld interieurbouw en de afbouw op één van de drie werven. Daarnaast hebben we een aantal betrouwbare toeleveranciers zodat we tot een goed product gaan komen!

Bij Kooiman Marine Group zijn alle disciplines aanwezig die nodig zijn voor het ontwerp, de bouw en gecertificeerde oplevering van nieuwe schepen. Vakmanschap en oog voor kwaliteit zijn hierbij de basis voor zuiver op maat gemaakte schepen. Met de opdracht voor de ‘Hegemann V’ verbreedt Kooiman Marine Group haar port-folio in de baggermarkt, waarbij zij laat zien dat ook in het haven en vaarwegonderhoud maatwerkschepen passen.