NanoProf’s Holland: “Juist in deze tijd is kijken hoe je samen kan werken van groot belang”

De afgelopen maanden mocht NMT een groot aantal nieuwe leden verwelkomen bij onze vereniging. Serge van Soest, Eigenaar van NanoProf’s Holland, vertelt waarom NanoProf’s juist nu lid is geworden.

Meer informatie

“Waarom we lid zijn geworden van NMT?,” begint Serge van Soest. “Heel simpel, we zijn altijd op zoek naar leuke partijen waar we meerwaarde in zien. NMT lijkt ons een mooie, grote partij die die meerwaarde voor ons biedt. Zowel door dit soort interviews, maar het aantal leden triggerde mij ook. Ik kan van veel leden leren en in de toekomst misschien ook opdrachten krijgen. Door jullie heb ik 1 punt waar ik terecht kan om achter het reilen en zeilen van de scheepvaart te komen.” Hij vervolgt: “Juist in deze tijd is kijken hoe je samen kan werken van groot belang. En het is fijn om ergens op terug te kunnen vallen. NMT heeft aandacht voor zowel de grote als de kleine jongens in de branche en ook daarom ben ik een trots lid. Jullie zijn goed bezig!”

NanoProf’s Holland

“Wij hebben iedereen als doelgroep”, vertelt Serge. “Nou is het natuurlijk niet mogelijk om iedereen op de wereld te bedienen, maar van particulier tot multinational, als zij een vraag hebben of iets willen beschermen, ik kan het doen, waar dan ook op de wereld.” NanoProf’s is niet voor niks lid geworden van NMT, de maritieme maakindustrie is ook onderdeel van hun doelgroep. “Wij brengen biologische nano-coatings aan op alle oppervlaktes die je maar kunt bedenken. Deze techniek gebruiken we ook als anti-fouling op de romp van schepen. Maar daar hebben we ook een mooi alternatief product voor, de Finsulate Wrap. Dit is een soort folie, maar voelt aan als vilt en wordt eigenlijk net zo aangebracht als behang. Een schip komt in het droogdok, we maken de romp schoon. Indien het een ouder schip is brengen we nog een anti-roestende coating aan. Hierna appliceren we de Finsulate Wrap. Omdat het geen verf is, hoeft het niet te drogen en kan het schip na aanbreng meteen weer in het water. Een tijd en kosten besparende methode, want daarnaast hoeft het schip hierna ook niet zo vaak het water uit. Na aanbreng van deze folie gemiddeld 1 keer in de 5 jaar.”

“De nanocoatings en Finsulate Wrap is gemaakt voor de duurzaamheid. Het is biologisch en zorgt ervoor dat schepen minder weerstand hebben in het water, omdat er geen (micro)organismen aan de romp blijven plakken. Dit komt omdat het product bestaat uit miljarden stekels, maar op nanoniveau. Die voelen voor ons aan als vilt, maar voor de onderwaterwereld is dat niet zacht, maar scherp. Ze willen er niet opzitten, maar kunnen zich ook nergens aan vastkleven. We hebben 3 systemen, 1 voor zoet, 1 voor zout en 1 voor beide. Ook hebben we een iets dikkere voor alleen zoutwater, Dat geschikt is voor de windmolens op zee.”

Antimicrobiële nanocoatings en testen

“We hebben sinds kort een samenwerking met een bedrijf dat aan luchtreiniging doet. We zijn daarmee druk bezig in kantoorgebouwen, maar ook in de sanitaire ruimtes van hotels, vakantieparken. Onze Griekse partner heeft een antimicrobiële coating ontwikkelt. Als je hier je ruimte mee hebt behandeld, is het bijna 100% zeker dat je in een schoon en geïsoleerd huis, kantoor,school maar ook zeker de kombuizen binnenstapt. Onze manier om in te spelen op de huidige situatie. Als je dit product gebruikt en een goed ventileersysteem hebt, zou b.v. Covid-19 in deze ruimte vrijwel geen kans meer maken.”

De afgelopen maanden is het wel iets rustiger geweest bij NanoProf’s, wat ze de kans heeft gegeven verschillende producten te testen. “We zijn samen met onze businesspartner bezig met het testen van schonere lucht in liften. Hierbij kijken we naar een combinatie van een goede ventilatie en de antimicrobiële coating die ervoor zorgt dat de binnenkant van de liften vrij blijft van ziektekiemen. Een belangrijke test, want als dit lukt hebben we een grote order binnen!”

“Voor de scheepvaart zijn we ook bezig met zo’n soort test, maar dan voor teakhouten vloeren. Die worden verkocht als onderhoudsvriendelijk, maar als je een gemorste vlek niet snel genoeg opruimt, komen er toch vlekken in de vloer. We zijn bezig met de tweede test of één van onze coatings op de vloer dit probleem verhelpt. Het is een spannende tijd, we werken er hard voor deze twee megaorders binnen te halen.”

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Serge heeft duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op zijn lijstje staan. Hij draagt met zijn bedrijf zijn steentje bij aan de maatschappij en dat doet hij op verschillende manieren. “We zijn nu in gesprek met een bedrijf uit Delft. Zij hebben een robot-arm ontwikkelt om coating aan te brengen. Helaas hebben wij vaak zulke specifieke locaties om coatings aan te brengen, dat dat voor ons niet gaat. Maar ze hebben wel een spuitkop ontwikkelt die verneveling tegenhoudt, wat ervoor zorgt dat het ten eerste veiliger is om aan te brengen en ten tweede zorgt voor minder tot geen productverlies meer. We gaan later dit jaar samen om de tafel zitten om te kijken hoe we dit kunnen implementeren bij onze spuitkoppen.” Ook is Nanoprof’s Holland lid en gecertificeerd van en door Viridi Air, een organisatie voor een schonere lucht met duurzame GROEN projecten. “We zijn een coating bedrijf opgericht in 2005 met destijds alleen maar chemische producten. Nu 15 jaar later hebben we alleen maar biologische producten. Daar zijn we trots op en dat stralen we ook graag uit!” Als de bovengenoemde testen slagen, zal NanoProf’s het de komende tijd erg druk krijgen. Ook dan willen ze Maatschappelijk Verantwoord blijven ondernemen, door bijvoorbeeld te kijken naar het inzetten van statushouders. “We kunnen mensen in 1 dag omscholen, dus ook dat geeft veel kansen.”

Hoe gaat het nu?

“Het is niet echt booming business momenteel, maar daarom zijn we ook bezig met die testen. We hebben een paar kleine aanvragen zoals zonnepanelen coaten. Het is daarom nu financieel best even moeilijk. Maar dat is het voor iedereen, dus daar leg ik me bij neer. We hebben veel partners en klanten in het buitenland, maar daar kunnen we nu niet zo makkelijk naartoe. Dat belemmerd ons wel enigszins. Daarom doen we nu veel aan klantenbinding, zodat de mensen wel van ons blijven horen. Wel gaan we ook met het ventilatiebedrijf weer knallen nu de scholen weer opengaan. Het zou goed zijn als we een aantal scholen kunnen behandelen met onze antimicrobiële coating, maar daar gaan we hard mee aan de slag!”