Nieuwe koers voor STC-opleidingen in Stellendam

Na maanden van intensief overleg tussen de gemeente, bedrijfsleven en STC Group om het vakonderwijs voor de regio te behouden, is er vanaf september 2021 een breder onderwijsaanbod.

Meer informatie

Er komt in Stellendam een breed basisjaar voor het techniek- en scheepvaartonderwijs met opleidingen op mbo-niveau 2, 3 en 4. De studenten worden opgeleid voor een toekomst op Goeree-Overflakkee en werken nauw samen met het bedrijvencluster van de binnen- en buitenhaven van Stellendam. Tijdens het eerste leerjaar is er dan ook veel aandacht voor de mogelijkheden die deze bedrijven te bieden hebben.

Veel praktijk

In tien praktijkuren per week leren studenten de ins en outs van sleutelen aan pompen en machines, lassen, bankwerken, elektrotechniek, pijpfitten, pneumatiek en hydrauliek.

Daarnaast krijgen ze een dag per week les in de richting van hun keuze. Studenten kiezen voor Procestechniek, Maintenance, Scheeps- en jachtbouw, Visserij of Zeevaart. De studenten van al deze opleidingen zitten in één klas. Dat kan omdat de school in Stellendam uitgebreide voorzieningen heeft, van techniek- en motorwerkplaatsen tot de modernste zee- en visvaartsimulatoren.

Na het eerste jaar

Na het basisjaar stromen de studenten door naar locaties van het STC mbo college in Brielle of Rotterdam, of blijven op de locatie in Stellendam. Het tweede leerjaar blijven de studenten op de locatie Stellendam voor een opleiding Zeevaart of Visserij. Studenten gaan naar het STC in Brielle als ze kiezen voor een opleiding in de procestechniek of maintenance. In Rotterdam vindt het vervolg plaats van de opleidingen voor Scheeps- en jachtbouw / Maritieme techniek.

Nieuwe naam STC Campus Zuidwest

Om de veranderingen zichtbaar te maken en duidelijk te zijn over het werkgebied is ook de naam van de locatie aangepast. Voortaan heet de locatie ‘STC Campus Zuidwest’ om de binding met de regio en het bedrijvencluster dat op en rond deze locatie is gevestigd duidelijk te maken. De ondertitel ‘Techniek- en scheepvaartonderwijs’ sluit aan bij het bredere onderwijsaanbod dat in Stellendam vanaf september 2021 gevolgd kan worden.

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben kennisgemaakt

In de eerste weken van december hebben meer dan 80 leerlingen van de RGO vmbo door middel van uitdagende opdrachten kennisgemaakt met de nieuwe brede basisopleiding. Op deze manier zien de leerlingen in een vroeg stadium welke beroepen en sectoren voor hen interessant zijn. Sectoren die van oudsher de economische basis van deze regio vormen. Tijdens de open dag op 30 januari kunnen geïnteresseerden de locatie bekijken en een antwoord krijgen op al hun vragen. Op de website www.mbo-stc.nl/stellendam of www.mbo-stc.nl/opendag komt spoedig na de vakantie meer informatie over de open dag beschikbaar.