Alwij

Alewijnse levert geavanceerde elektrotechniek en op automatisering op nieuwe reddingboten van KNRM

3 juli 2023

Alewijnse, toonaangevend systeem integrator van elektrotechnische en automatiseringsoplossingen en diensten, heeft een nieuwe order aangekondigd voor drie Van Wijk klasse reddingboten die worden toegevoegd aan de vloot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De schepen zullen worden gebouwd bij de gerenommeerde scheepswerf Dok en Scheepsbouw Woudsend.

De order maakt deel uit van een serie van acht Van Wijk klasse reddingboten die worden gebouwd voor de KNRM, waarbij Alewijnse de elektrotechnische oplossingen, het alarm- en monitoring systeem (AMS) en de navigatie- en communicatieapparatuur voor elk vaartuig levert. De Van Wijk klasse reddingboten zijn ontworpen voor snelle en efficiënte reddingsoperaties onder alle weersomstandigheden en staan bekend om hun superieure prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid.

De bouw is onderdeel van de totale vlootvernieuwing van de KNRM, waarbij 77 reddingboten worden vervangen in de periode tussen 2021 en 2039. Modern, betrouwbaar en veilig materiaal is voor de KNRM van groot belang om ervoor te zorgen dat de redders hun werk veilig en op tijd kunnen uitvoeren, onder alle weersomstandigheden. De schepen worden ingezet op verschillende reddingstations van de KNRM langs de Nederlandse kust.

"We zijn verheugd dat we deze order hebben binnengehaald", zegt Martin Terpstra, segment manager Dredging, Offshore & Transport bij Alewijnse. "De Van Wijk klasse reddingboten zijn een belangrijke aanvulling op de KNRM-vloot en we zijn er trots op dat we geavanceerde elektrotechnische en automatiseringsoplossingen voor deze schepen mogen leveren. Hiermee hopen we een stap te kunnen zetten naar meer succesvolle projecten voor andere nationale en internationale reddingmaatschappijen.”

Alewijnse heeft een lange track record in het leveren van hoogwaardige elektrotechnische en automatiseringsoplossingen en diensten aan de maritieme industrie. De expertise van het bedrijf op dit gebied, in combinatie met de sterke relaties met toonaangevende scheepswerven, maken het een ideale partner voor elk scheepsbouwproject.

Ook met Dok en Scheepsbouw Woudsend werkt Alewijnse al jaren met succes samen. Martin Terpstra: “De uitgebreide ervaring van Alewijnse in snel varende complexe offshore werkschepen is van onschatbare waarde, evenals de levering van betrouwbare alarmbewakingssystemen aan boord van deze schepen. Daarnaast laten we met onze 24/7 service zien dat we op ieder moment service van topkwaliteit kunnen bieden op alle vaartuigen en op elke locatie.”

De samenwerking tussen de twee bedrijven bouwt voort op eerdere succesvolle gezamenlijke projecten met Windcat offshore crew transfer vessels (CTVs), die worden ingezet voor het dagelijkse transport van technisch personeel, materiaal en speciaal transport van en naar windmolenparken in de wateren van Noord-West Europa.

"We zijn ervan overtuigd dat onze samenwerking met Alewijnse zal resulteren in de levering van drie uitstekende Van Wijk klasse reddingboten", aldus Gert-Jan Wijker, senior projectmanager nieuwbouw bij de KNRM. "Deze schepen zullen een cruciale rol spelen in onze missie om levens op zee te redden en we zijn blij om met Alewijnse samen te werken aan dit belangrijke project."

De nieuwe order zal naar verwachting banen creëren in de scheepsbouwindustrie en is een positieve ontwikkeling voor de Nederlandse maritieme sector.