Alewijnse (7)

Alewijnse levert twee schepen aan Damen Shipyards voor reddingsoperaties in Zwarte en Middellandse Zee

8 juli 2024

Jaarlijks komen er vele boten met migranten in de problemen op de Middellandse Zee. De Roemeense overheid wil zijn vloot voor noodhulp daarom aanzienlijk uitbreiden. Eind 2023 is de bouw afgerond van de eerste twee Damen Stan Patrol 5009 reddingsschepen die met het specialisme van de elektrische systeemintegrator Alewijnse op de werf van Damen Shipyards in Roemenië tot stand zijn gekomen.

De twee nieuwe schepen zijn ontworpen voor zowel zoek- en reddingsacties als brandbestrijdingstaken. Ze kunnen tot drie dagen ononderbroken werken zonder bij te tanken en bieden ruimte tot vijftig overlevenden aan boord. De schepen zijn uitgerust met een helikopter transfer platform (winch-only) en hebben de mogelijkheid om drones, onbemande voertuigen en snelle interventieboten op het water te lanceren. Ook beschikken ze over uitgebreide communicatie- en navigatieinstrumenten om deel te nemen aan uitgebreide missies met andere schepen, voertuigen en vliegtuigen. 

De keuze voor de bouw van de schepen viel op Damen Shipyards in Galati in het oosten van Roemenië, vanwege de jarenlange ervaring van Damen met lokale scheepsbouw. Daarbij werkt de Roemeense scheepswerf vaak samen met elektrische systeemintegrator Alewijnse, die sinds tientallen jaren over een eigen vestiging in Galati beschikt.

Optimale elektrische oplossingen

Op de twee nieuwe reddingsschepen levert Alewijnse een volledig pakket aan elektrische installaties en automatiseringssystemen. Daaronder vielen diensten als  consultancy , engineering, panelenbouw, installatie en inbedrijfstelling. “Ons bedrijf voldoet aan de hoge standaarden in de scheepsbouw en biedt een optimale prijs-kwaliteitverhouding voor optimale elektrische oplossingen,” vertelt Iosif Schlahetka, senior automation engineer bij Alewijnse en verantwoordelijk voor de software oplossingen aan boord van de twee schepen. “Ook bieden we goede service tijdens de garantieperiode en daarna.”

Noodoproepen en bosbranden

De vlootuitbreiding maakt onderdeel uit van het project Vision 2020 van de Algemene Inspectie voor Noodsituaties van de Roemeense overheid, dat de rampenbestrijdingscapaciteit wil verbeteren. Met de nieuwe reddingsschepen kan Roemenië meer anticiperen op het grote aantal noodoproepen vanuit de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.