Ballast-Producten: “We willen onze markt verbreden en geloven in het grote netwerk van NMT”

17 februari 2021

De afgelopen maanden mocht NMT een groot aantal nieuwe leden verwelkomen bij onze vereniging. Robert Schlömer, werkzaam bij Ballast-Producten, vertelt waarom zij juist nu lid zijn geworden. “Begin 2020 sprak ik je collega Sandra Thornhill. We hadden het over circulaire economie, recyclen en duurzaamheid in de sector. Maar we spraken natuurlijk ook over NMT en wat de vereniging voor Ballast-Producten kan betekenen. Naar aanleiding van dat gesprek zijn we lid geworden, vooral om onze markt te verbreden,” vertelt Robert als we hem vragen waarom zijn bedrijf lid is geworden van NMT.

Mijn klanten zijn ook lid van NMT

Hij vervolgt: “Ook geloof ik in het grote netwerk van NMT. Heel veel klanten van mij zijn al lid van NMT en uit solidariteit naar hen vind ik het belangrijk bij dezelfde club te horen. Bijkomend voordeel is dat ik mijn klanten makkelijk kan tegen komen tijden netwerkevenementen. En ik ben heel blij met de informatie over de markt en daar wil ik netjes aan bijdragen.” Waar hij deze marktinformatie vandaan haalt? Robert leest regelmatig de Clipper (red: wekelijkse update vol met marktinformatie, alleen beschikbaar voor leden van NMT). En om even af te sluiten van alle drukte op het beeldscherm, pakt hij regelmatig het NMT-Magazine erbij om rustig te lezen.

Wij zorgen er met onze producten voor dat het schip recht ligt

De naam van het bedrijf van Robert Schlömer verraad natuurlijk al genoeg. Ballast-Producten verkoopt loden en ijzeren gewichten, ballast, om een schip in balans te brengen. Zo hoeft dat superjacht het zwembad niet per se in het midden te hebben, maar kan met een contragewicht worden gewerkt om het schip mooi recht te leggen. “Vaak wordt dat van te voren wel uitgerekend, maar soms komen ze er pas bij de bouw achter. Dan gaan de architect van de werf aan de slag om te kijken hoeveel gewicht er nodig is. Ik kan dan de kennis leveren over het soortelijk gewicht (de dichtheid en oppervlakte die daarvoor nodig is), waarna de engineer mag berekenen of dat voldoende is.

Ballast-Producten ook te vinden in het buitenland

“We bestaan sinds 2014 en hebben klanten in allerlei segmenten. Maritiem is natuurlijk wel de grootste afnemer. Maar we leveren niet alleen aan superjachtbouwwerven, offshore, bruggen en sluizen. Onze producten zijn ook bruikbaar om röntgenapparatuur in ziekenhuizen stevig neer te zetten.” Een flinke groei sinds de 5 jaar dat het bedrijf bestaat. “Op een gegeven moment groei je als bedrijf zijnde. En dan moet je volwassen beslissingen maken. Waren we eerst een klein webwinkeltje, ondertussen zijn we veel meer. Daarom hebben we er voor gekozen in december 2020 uit te breiden naar de Belgische en Duitse markt.”

Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

“Ballast-producten is opgericht vanuit moederbedrijf Krommenhoek Metals. Dit bedrijf richt zich op het recyclen van allerlei soorten materialen. Denk aan ijzer, maar ook ICT materialen.” Naast dat hij geheel verantwoordelijk is voor het werk bij Ballast-Producten, doet Robert ook een gedeelte inkoop bij Krommenhoek Metals. Ook is hij het aanspreekpunt bij een aantal gevangenissen en stichtingen, die ingehuurd worden om producten gereed te maken voor verkoop. “We denken dus niet alleen aan duurzaam omgaan met materiële goederen, maar dragen ook ons steentje bij in de maatschappij op deze manier. Misschien denk je dat het alleen makkelijk in te zetten krachten zijn, maar er hangen ook verantwoordelijkheden aan. Soms moeten we echt kiezen of we de werkplek op rolletjes willen hebben, of dat we de ingeschreven workshop gaan volgen.”

Corona heeft impact op het bedrijf, maar geeft ook kansen

“De eerste lockdown was echt huilen met de pet op, toen hebben we echt heel veel last gehad. We merkten dat de grenzen in China weren dichtgegooid en dat had heel veel impact op onze klanten. Veel van de projecten van onze klanten zijn op de lange baan geschoven, maar er zijn er ook veel geannuleerd.” Is het dan alleen maar slecht sinds maart 2020? Robert: “Bij de huidige lockdown merken we dat het beter gaat. Mensen vinden meer hun weg hoe ze kunnen werken. Staalfabrieken blijven nu open. En het seizoen voor ballast begint nu, want de plezierbootjes gaan weer uit de stalling en in het water.” Minder drukte zorgt ook voor nieuwe mogelijkheden: “De rust in orders gaf me wel de mogelijkheid om de webshop voor de Duitse markt in te richten. We richten ons zowel op particulieren als bedrijf. Na de corona willen we ook gewoon die kant op, om onze producten daar op de markt te brengen.”