Belangenbehartiging: NMT vraagt om duidelijkheid over budget voor vlootvernieuwing

15 juni 2022

Regelmatig praten we je bij over de activiteiten van NMT op het gebied van belangenbehartiging. De constructieve gesprekken met Rijkswaterstaat over de plannen voor de vlootvernieuwing zijn voortgezet. De minister is gevraagd om duidelijkheid te geven over het budget voor vlootvernieuwing om de klimaat-neutrale ambities van de overheid te realiseren, de industrie vroegtijdig te betrekken om kostenoverschrijdingen en risico’s te mitigeren en op korte termijn besluitvorming over het vlootprogramma te realiseren.

Contacten met Tweede Kamerleden

Een belangrijke activiteit van NMT is het informeren van Tweede Kamerleden over de behoefte van de leden aan acties van de overheid om het maritieme bedrijfsleven te behouden en te versterken. Daartoe hebben we afgelopen weken gesprekken gevoerd met dhr Amhaouch (CDA) en Van Strien (VVD). Aan de orde kwamen de oneigenlijke concurrentie vanuit China, de gevolgen van de oorlog in de Oekraïne en het Masterplan Emissieloze en Digitale Maritieme sector. Daarnaast is het belangrijk dat de Kamerleden een beeld krijgen van de sector door het organiseren van bedrijfsbezoeken. Afgelopen weken zijn door Kamerleden bezoeken gebracht aan RH Marine, Kooiman en De Vries Makkum.

Conferentie Europese Scheepsbouwsector

Na drie jaar online meetings kwam de Europese Scheepsbouw Sector op 8,9 en 10 juni bijeen in Split voor de jaarlijkse conferentie. Vanuit NMT namen Roel de Graaf, Sander den Heijer, en Harriet Slager deel. De conferentie werd gehost door de Kroatische Scheepsbouw Associatie. Het is belangrijk om regelmatig bij elkaar te komen, want in de EU bereik je niks zonder goede samenwerking met andere scheepsbouwlanden. Naast de vele netwerkmomenten en een bezoek aan Brodosplit Shipyards vonden er diverse inhoudelijke discussies plaats.