Castor Marine tekent overeenkomst met Starlink en biedt maritieme, offshore- en superjachtklanten nog sneller internet aan boord

6 december 2022

Sinds Starlink aankondigde diensten op het gebied van internetconnectiviteit voor de maritieme industrie te gaan leveren, hebben klanten grote interesse getoond in ‘Low Earth Orbit’ (LEO) satellietcommunicatie op zee, vooral omdat het systeem supersnel internet (met een zeer lage latentie) biedt. Maritieme connectiviteitspecialist Castor Marine heeft daarom de stap genomen om Starlink aan zijn portfolio toe te voegen. Door officieel Starlink-reseller te worden, breidt het bedrijf zijn VSAT- en netwerkmogelijkheden uit met de modernste breedbandopties.

Connectiviteit op zee

Door de snelle breedbandinternetoplossing van Starlink aan zijn portfolio toe te voegen, kan Castor nu automatische en dynamische SD-WAN-schakelservices aanbieden tussen Starlink-, VSAT-, Iridium-, Fleetbroadband- en 4G/5G LTE om zo een (naadloze) gebruikerservaring te creëren die een paar maanden geleden nog onmogelijk was.

Marktontwikkelingen

De effecten van het Starlink satellietnetwerk (de grootste LEO constellatie ter wereld) zijn nu al zichtbaar in de luxe pleziervaart, de offshore energiemarkt en het zeetransport, waar de vraag al een tijdje voorliep op het aanbod en nu een inhaalslag maakt . Ivo Veldkamp, CEO van Castor Marine, verwacht dat Starlink "de 4G/5G-connectiviteit aan boord van koopvaardij- en offshore-schepen en jachten zal vervangen". Hij voorspelt ook dat "schepen die momenteel op VSAT vertrouwen, Starlink zullen toevoegen vanwege hun hoge bandbreedtevereisten, terwijl ze VSAT aan boord houden als back-up en failover-service." Mark Olthuis, directeur van Castor Marine, zegt: “Starlink is een baanbrekende, haast disruptieve  internetservice die de connectiviteit op zee naar een nieuw niveau brengt. Voor reders komen automatisering en digitalisering hiermee letterlijk in een versnelling en de internetervaring verbetert voor iedereen aan boord. We hebben veel positieve feedback ontvangen van klanten die Starlink al gebruiken en zien een grote vraag van zowel ons gevestigde klantenbestand als nieuwe klanten.

Hardware, installatie en beveiliging

Starlink Maritime bestaat uit twee ‘flatpanel’ antennes die eenvoudig te installeren zijn en bovendeks zeer weinig ruimte innemen. Wat het bedieningsgemak ook vergroot, is dat het niet uitmaakt hoeveel schepen er op Starlink worden aangesloten; alle systemen kunnen op afstand worden gecontroleerd en beheerd vanaf één enkel digitaal portal. Wat beveiliging betreft: het Starlink-systeem biedt ‘end-to-end’ encryptie. Dit zorgt voor veilig dataverkeer. “Onze klanten verwachten van ons dat we voorop blijven lopen en hen de beste connectiviteitsoplossing bieden die technisch beschikbaar is in de markt”, voegt Ivo Veldkamp toe. “We voorzien een verschuiving in de markt waarbij klanten overstappen van VSAT en 4G/5G-connectiviteit naar Starlink met VSAT als back-up. Door Starlink aan ons dienstenportfolio toe te voegen, kunnen Castor Marine en Castor Networks de optimale connectiviteitsoplossing creëren, niet alleen voor de maritieme industrie, maar ook voor onze NGO- en zakelijke klanten.” In de afgelopen weken hebben al diverse klanten uit de jachtbouw, de grote pleziervaart en de offshore,  container- en tankerindustrie hun interesse getoond om Starlink aan boord te integreren. Met de reseller-overeenkomst op zak én de hardware op voorraad, is Castor klaar om snel op deze marktvereisten te reageren.