Damen 3 (2)

Damen Naval tekent nieuw contract met Nederlandse leverancier voor Anti-Submarine Warfare-fregatten

11 april 2024

Damen Naval gaat samenwerken met Hatenboer-Water voor alle zoetwatersystemen aan boord van de vier Anti Submarine Warefare-fregatten (ASWF) voor Nederland en België. Met dit contract heeft Damen Naval opnieuw een Nederlandse leverancier gevonden voor het prestigieuze ASWF-project.

“Vanaf het eerste begin hebben we gezegd dat we zo veel mogelijk bedrijven uit de Nederlandse maritieme maakindustrie willen betrekken bij onze projecten”, legt Damen Naval Projectdirecteur Joop Noordijk uit. “Veilig en schoon water aan boord is essentieel en we verheugen ons op de samenwerking met Hatenboer-Water.”

Damen Naval tekende in juni 2023 het contract voor het ontwerp en de bouw van de ASWF. De fregatten zijn voor meerdere taken inzetbaar, al ligt de nadruk op onderzeebootbestrijding. Ze zijn de vervangers van de huidige Multipurpose-fregatten van de Karel Doorman-klasse. Met het einde van de levensduur van deze schepen in zicht, hebben Nederland en België besloten tot een gezamenlijke vervanging. Er worden twee fregatten gebouwd voor de Koninklijke Marine en twee voor de Belgische marine.

Hatenboer-Water uit Schiedam levert sinds 1906 wereldwijd watervoorzieningssystemen aan schepen en heeft het concept ‘Safe Water on Board’ geïntroduceerd, waarbij waterbehandelings- en -distributie-installatie worden gecombineerd met wereldwijde assistentie voor beheer en onderhoud. Het bedrijf levert ook de watersystemen voor de F126-fregatten die Damen Naval voor de Duitse marine bouwt. 

“Van zoetwatergeneratoren tot drukregeling en warmwaterproductie: elk aspect zal nauwgezet worden ontwikkeld om te voldoen aan de hoogste normen op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid”, vertelt Guy Heijnen, Chief Commercial Officer van Hatenboer-Water. “Deze samenwerking bevestigt niet alleen onze toewijding aan het leveren van hoogwaardige oplossingen voor maritieme defensie, maar benadrukt ook onze gedeelde visie op het waarborgen van veiligheid en efficiëntie op zee.”

Volgens de planning zal het eerste schip in 2028 door Damen Naval worden opgeleverd.