Michiel De Vliegher En Peter Sterkenburg (1)

Damen Shiprepair Vlissingen blikt terug op een jaar vol onderhouds-, reparatie- en refitprojecten

20 juni 2023

Hij noemt het zelf één van de mooiste werven van Nederland. Ik ben op bezoek bij Peter Sterkenburg, Managing Director van Damen Shiprepair Vlissingen. Peters pensioen is bij het verschijnen van dit artikel al ingegaan. Hij heeft ook zijn opvolger meegebracht; Michiel de Vliegher. Tot voor kort actief als Commercieel Manager bij de werf. Damen Shiprepair Vlissingen is geen standaard scheepsreparatiewerf. Peter: “In 2016 hebben we bewust de keuze gemaakt om grotere refit- en conversieprojecten van superjachten op onze werf te gaan uitvoeren. Dergelijke projecten brengen meer rust en continuïteit in de bedrijfsvoering.” De stap werd succesvol gezet, want inmiddels heeft de werf al vele grote projecten uitgevoerd in deze markt naast de marine en offshore projecten. Zo werd in 2022 ook het gehele jaar gewerkt aan het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt. Het schip vertrok eind maart 2023 naar Den Helder voor nog aanvullende werkzaamheden. Michiel: “Een uniek, intensief project, in nauwe samenwerking met Damen Naval. Damen Naval heeft het marineschip een midlife upgrade gegeven en wij voerden gelijktijdig benoemde onderhoudswerkzaamheden uit.”

De zeescheepsreparatiewerf van Damen in Ritthem, is imposant. Met twee grote dokken, waarvan er één is overdekt, en maar liefst 1,2 km aan kade, kunnen hier veel projecten tegelijk worden beetgepakt. “Alles komt voorbij, de diversiteit aan projecten is enorm”, zo geven de beide heren aan. Michiel: “Het overdekte dok is zeker voor de superjachtbranche een groot voordeel. Bovendien proberen we het gehele terrein verzorgd en netjes te houden. Klanten moeten echt het idee krijgen dat zij aan deze werf zeker hun gewone maar ook hun high end project wel kunnen toevertrouwen.”

Peter noemt ook de jarenlange focus op goed project- en risicomanagement, ondersteund door o.a. procesbeschrijving en softwarepakketten, als Unique Selling Points. Daar valt van alles onder. Bijvoorbeeld het nadenken over het plaatsen van een container met werkmateriaal op een strategische locatie.

Van één naar drie refitprojecten tegelijk

De focus op efficiëntie en goed procesmanagement gaat steeds verder. Peter: “Onlangs hebben we ook de stap gemaakt naar het aanstellen van een Manager Projects en een Manager Production. Beide hebben intern verschillende belangen, maar één gezamenlijk doel; de projecten zo goed mogelijk naast elkaar laten lopen. We zijn hierin echt gegroeid. Voorheen deden we hooguit één groot refit- of conversieproject tegelijk, toen werden het er twee en momenteel lopen er zelfs drie naast elkaar.”

Dit is het eerste deel van een artikel dat begin juni is verschenen in de Sectorjaarspecial van het NMT Magazine; een magazine & sectorjaarverslag in één. Verder lezen? Klik hier!