Esthec vaart wel bij goedgevulde orderportefeuilles Nederlandse jachtenbouwers

20 juni 2022

De Mona Lisa subtiel afgebeeld op de vloer van je superjacht? Esthec biedt alle vrijheid in kleurkeuze en design. Het internationaal georiënteerde bedrijf biedt een optimaal te verkrijgen, duurzaam, lichtgewicht alternatief aan voor de traditionele teakvloer. Een vloer die binnen afzienbare tijd ook nog eens als ‘slim’ bestempeld kan worden. Wat dacht je van een scheepsdek dat op basis van druk signaleert of er in een ruimte mensen zijn? Zodat als dat niet nodig is, de airco of verwarming wordt uitgeschakeld evenals het licht? Of een scheepsdek dat zonne-energie opvangt en opslaat via solartechniek? Marcel van der Spek, co-founder van Esthec en bestuurslid van de Holland Yachting Group, zit vol ideeën. Hij woont in Monaco, dé Europese hotspot voor de jachtindustrie, en reist veel tussen de vijf kantoren van Esthec. Naast Monaco zijn die gevestigd in Londen, Fort Lauderdale, Italië en Hendrik-Ido-Ambacht. De inspiratie ligt er voor het oprapen! Marcel is positief gestemd als het over 2021 gaat. “We hebben 2021 beter afgesloten dan voorgaande jaren. Een positief gevolg van de goed gevulde orderportefeuilles van de jachtenbouwers. De orderintake was in 2021 in de jachtbouw bijzonder goed. Opvallend, want geen enkele boat show kon doorgaan.” Esthec is een zelfstandige onderneming binnen de Bolidt groep. Bolidt is in 1964 opgericht en biedt scheepsvloeren aan die ter plaatse op het schip worden aangebracht in vloeibare vorm. Het product, dat vervolgens transformeert naar een stevige, hoogwaardige, ‘seamless’ vloer, levert Bolidt nu nog steeds. Marcel: “Voor hele grote oppervlakten is dit een hele interessante optie. Voor kleinere oppervlakten is het financieel aantrekkelijker om een pre-fab product te kunnen inzetten, dat kan worden geïnstalleerd door een lokale installateur. Via het merk Esthec, dat in 2007 in het leven is geroepen als één van de productmerken van Bolidt, is dit pre-fab product naar de markt gebracht. Vanaf 2019 zijn we verdergegaan als separate BV, wel nog steeds binnen de Bolidt Group.”

Flexibiliteit geboden in coronajaar 2021

De vloeren van Esthec zijn gemaakt van composiet materiaal, bestaande uit een mix van polymeren en natuurlijke toevoegingen en bindingsstoffen. De footprint van het product is laag. “Alle grondstoffen vergaren wij in een straal van 300 km rondom onze productielocatie in Hendrik-Ido-Ambacht. De oplopende tekorten aan grondstoffen zijn momenteel een grote uitdaging in de jachtindustrie. Denk aan aluminium en staal. Onze grondstoffen zijn beperkt in prijs toegenomen. Wel hebben ook wij te maken met hogere prijzen voor transport, maar bijvoorbeeld ook voor pallets en verpakkingsmateriaal.” De klanten van Esthec hadden in 2021 regelmatig te maken met planningen die niet volgens schema verliepen. Scheepsonderdelen die door corona of een andere reden veel later werden geleverd, waardoor ook de scheepsvloeren later pas nodig waren. Marcel: “Er is een groot beroep gedaan op onze flexibiliteit. We merkten dat onze gewone bedrijfsprocessen daardoor meer tijd vergden en soms moesten we op zoek naar mogelijkheden om bestelde producten tijdelijk ergens op te slaan. Wij hebben een grote vaste klantenkring over de hele wereld, waarmee we vaak al jarenlang zakendoen. Dan wil je vooral meedenken en flexibiliteit bieden.”

Oorlog in Europa treft Nederlandse superjachtbouw

Hoe ziet Marcel de toekomst van de Nederlandse superjachtbouw? “De oorlog tussen Rusland en Oekraïne brengt veel nieuwe uitdagingen met zich mee. Uitdagingen waar we nauwelijks vat op hebben. Ik richt me dan ook graag op zaken die wel in onze invloedssfeer liggen. Denk aan het imago van de Nederlandse (super)jachtbouw. Daar valt nog veel winst te behalen. Een taak die er ligt voor de Holland Yachting Group, waar ik ook voor actief ben in het bestuur. We moeten laten zien hoe de industrie echt in elkaar zit, wat voor vakmanschap er is en in de toekomst nodig is, hoe hard we hier werken om beloftes waar te maken. Als collectief, als totale keten, hebben we de kracht om veranderingen teweeg te brengen.” Verder lezen? Dit interview met Marcel van der Spek vind je in de NMT Magazine jaarspecial die eind mei is verschenen. Digitaal vind je de uitgave hier. Alleen dit artikel lezen? Klik hier! https://issuu.com/nmt2020/docs/13441nmtspecial2022_issuu_lr?fr=sYjhhNjM2NTA1NDQ