Floorganise (1)

Floorganise start ontwikkelafdeling in Spanje

2 april 2024

“Wereldwijd toonaangevend in digitalisering van scheepsbouwprocessen.” Met deze lovende woorden werd het Nederlandse Floorganise op 13 maart 2024 welkom geheten op Gran Canaria door minister Minerva Alonso van Economische Ontwikkeling en Industrie. Floorganise breidt zijn onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling uit naar het zonnige eiland.

Het snel groeiende Zwolse IT-bedrijf opent een vestiging op Gran Canaria om de innovatiesnelheid van zijn producten voor de productiviteitsverbetering van scheepsbouw in heel Europa en Noord-Amerika verder te verhogen. Floorganise CEO Ronald de Vries legt uit dat het cruciaal is dat deze scheepsbouwsector op tijd kan leveren, dat de productiviteit binnen toeleveringsketens verbetert en dat de competitieve kracht ten opzichte van Azië wordt vergroot. “Wij optimaliseren de procesinnovatie op scheepswerven. Door partnerschappen te creëren binnen de technologische gemeenschap van Spanje en Gran Canaria, zoals bijvoorbeeld met universiteiten of het regionale maritieme cluster, vergroten onze voorsprong op dit terrein nog sneller.”

De vestiging van Floorganise op Gran Canaria is een strategische zet. “Floorganise heeft de voordelen gewaardeerd die Gran Canaria biedt voor de ontwikkeling van toegepaste innovatie in de havensector”, aldus Minister Alonso. “Dit soort bewegingen bevestigen het succes van de sectorale economische promotieactiviteit waarmee we ons al jaren bezighouden, via de Economic Promotion Society (SPEGC, red.).” Beide partijen zien de komst van Floorganise dan ook als een investering in de Europese scheepsbouwindustrie.

Scheepsbouw als strategische sector

De Kamerbrief ‘sectoragenda maritieme maakindustrie’ heeft volgens De Vries zijn werk gedaan. “Het wordt in Nederland en de rest van Europa langzaam onderkend dat de scheepsbouw een strategische sector is. Vanwege het belang voor onze economie, maar ook voor de vragen van deze tijd zoals windenergie op zee of onze veiligheid. Vanuit onze expertise en succesvolle aanpak willen we dit blijven aanjagen.”

Over Floorganise

Floorganise past digitale procesinnovatie toe vanaf de werkvloer op scheepswerven. Zodat alle afdelingen en leveranciers van de werf met elkaar samenwerken vanuit een synchroon begrip over prioriteiten, risico’s en knelpunten. Zo kan de doorlooptijd en productiviteit flink worden verbeterd. Het bedrijf is ooit ontstaan vanuit een initiatief bij scheepswerf Royal IHC en is inmiddels actief voor een dertigtal scheepswerven (reparatie en nieuwbouw) in Europa en Noord-Amerika.