MSA Service (1)

HEGEMANN V uitgerust met VisuDREDGE & Multiped: Data ondersteunt processen aan boord

2 november 2023

Als MSA-Service een aanvraag krijgt van HollandMT om technisch mee te denken vóór en tijdens de bouw van het schip HEGEMANN V, gaat Machiel ’t Hoen direct aan de slag. Resultaat: MSA-Service levert een totaalpakket dat uit verschillende onderdelen bestaat. Ten eerste wordt de instrumentatie gerealiseerd. Ook worden de systemen VisuDREDGE en Multiped geïnstalleerd, waarover straks meer. En tenslotte realiseert MSA-Service voorbereidingen voor communicatie met de systemen van eindklanten. Machiel: “Dit was een geweldig mooie opdracht en biedt ons de kans om te laten zien waartoe onze producten en systemen in staat zijn. Het schip is nu ruim een half jaar in de vaart en dan vind ik het belangrijk om de bevindingen aan boord te ervaren, dus hebben we het schip bezocht in het Duitse Emden.” Hoe is het aan boord van dit nieuwe, innovatieve baggerschip en hoe ervaart de bemanning VisuDREDGE en Multiped? Laten we aan boord stappen van dit door Kooiman Marine Group gebouwde schip.

Klantervaringen essentieel

Samen met Jan Willem de Wit, directeur-eigenaar van HollandMT brengt Machiel een bezoek aan de HEGEMANN V waar op dat moment net een bemanningswissel plaatsvindt. Machiel: “Een mooi moment om zoveel mogelijk mensen aan boord te spreken over hun ervaringen met onze systemen. Wat me opvalt is hoe enthousiast de bemanning erover is. Ze zetten VisuDREDGE in voor de besturing en monitoring van het baggersysteem en voor de baggerwerkzaamheden. Naast VisuDREDGE is op de HEGEMANN V ook ons Multiped systeem geïnstalleerd. Dit systeem verzamelt informatie van de baggersystemen, met behulp van deze data kunnen semi-automatisch dagrapporten worden gegenereerd, processen inzichtelijk gemaakt en geoptimaliseerd.
De bemanning gaf waardevolle informatie waarmee we de software nog verder kunnen verfijnen. In nauwe samenwerking blijven we innovaties ontwikkelen, de feedback wordt erg gewaardeerd.”

Robuust gebouwd voor goede analyses

Direct bij binnenkomst op de brug valt de robuuste bouw en de moderne bedienings- en visualisatietoepassingen op. Machiel: “Er zijn in totaal vijf grote schermen geïnstalleerd. Waarvan twee voor de weergave van VisuDREDGE en twee waarop QINSy wordt getoond. Dit programma voorziet de bemanning van een weergave van de bodem en brengt de verrichtte werkzaamheden onder water zeer nauwkeurig in beeld op basis van de GPS positie.

Ook is centraal een 24 inch touchscreen geïnstalleerd waarmee middels VisuDREDGE alle baggersystemen (zoals de systemen van HollandMT)  kunnen worden bediend en waarop tegelijkertijd met Multiped alle data van het schip en het baggersysteem kan worden opgeroepen. Met enkele klikken op het scherm toont zowel het VisuDREDGE systeem als Multiped de gevraagde informatie. We hebben het hier dan over zowel real-time als de historische data. Dit maakt het voor de bemanning direct inzichtelijk waar verbeteringen mogelijk zijn.”

Het maximale met baggersoftware: als team werkzaamheden verbeteren

Tijdens het bezoek spreekt MSA-Service met bijna de gehele bemanning, waaronder surveyors Thomas Scheidl en Martin Loescher. Zij werden al tijdens de bouw betrokken bij het schip. Martin: “We hebben tijdens de bouw onze wensen aangegeven. Daar is door de bouwer en MSA-Service goed invulling aan gegeven. We beschikken over real-time informatie en de lay-out van de bagger software sluit echt aan op onze manier van werken. We vinden de service top en zijn blij met het bezoek.”

Thomas voegt daaraan toe dat VisuDREDGE de werkzaamheden aan boord flink vereenvoudigt: “Met VisuDREDGE kan gewoon worden doorgewerkt als wij op de achtergrond informatie uit het systeem willen halen of verbeteringen aan boord willen doorvoeren. Dat hoef je met de andere systemen die wij gebruiken niet te proberen. Dan moet de hele operatie worden stilgelegd. Als team willen we het maximale uit het schip halen. Met deze bagger software kunnen we als team onze baggerwerkzaamheden echt verbeteren.” 

Data is goud waard

Tijdens de wisseling van de bemanning stapt ook Jean Schüssler aan boord. Hij is eerste officier op onder andere HEGEMANN V. Hij is heel tevreden: “De programma’s tonen me alle resultaten in een helder overzicht. Het voordeel is dat ik real-time de informatie geprojecteerd krijg en daarmee direct kan handelen. De systemen die wij gebruikten leverden die data pas veel later op. Daardoor kon ik niet op tijd op bepaalde situaties reageren. Die real-time informatie en data-analyse is echt goud waard voor ons.”

Totaaloplossingen, Service en Efficiëntie voorop

Machiel sluit af: “MSA-Service heeft passie voor maritieme techniek. Met onze systemen helpen we de bemanning aan boord bij hun werkzaamheden. Met behulp van de VisuDREDGE en Multiped systemen willen we de werkzaamheden en efficiëntie aan boord van schepen steeds verder optimaliseren. We denken graag met de klant mee in hun specifieke wensen op zowel het gebied van de software als speciaal te ontwikkelen metingen. We gebruiken daarvoor A-klasse producten. Daarnaast focussen we ons op het meedenken en het leveren van een totaaloplossing. Van advies tot instrumentatie en van installatie tot aanvullende programma’s zoals QINSy.

Het bezoek vandaag aan de HEGEMANN V laat zien dat onze systemen VisuDREDGE en Multiped de maritieme sector echt ondersteunen bij de werkzaamheden. Enerzijds aan boord van het schip. En anderzijds op kantoor. Op een eenvoudige en toegankelijke manier kan het verslag van de prestaties van de assets besproken worden op basis van zowel real-time als historische data. Inderdaad, Jean heeft gelijk. De data en analyses uit de systemen bieden heel veel potentie. Via deze weg wil ik alle bemanningsleden bedanken voor het vertrouwen en de enthousiaste open gesprekken.”