IHC (2)

IHC Defence tekent contract met Commando Materieel & IT voor Winch and Handling Systemen

29 mei 2024

Recentelijk heeft IHC Defence het contract met het Commando Materieel & IT (COMMIT) van het Ministerie van Defensie voor de levering van zes Winch and Handling Systemen (WHS) getekend. De ondertekening door Eric Gret, General manager IHC Defence en in aanwezigheid van de contractmanager van COMMIT Simone van de Akker en Projectleider Rob Klijn, en Royal IHC CEO, Derk te Bokkel.

De nieuw te bouwen systemen worden geplaatst op de vier toekomstige Anti Submarine Warfare Fregatten (twee voor de Koninklijke Marine en twee voor de Belgische Zeemacht) en aan boord van Zr. Ms. Karel Doorman en Zr.Ms. Johan de Witt.

De Winch and Handling Systemen zijn bestemd voor het vieren en binnenhalen van een gesleepte gecombineerde passieve en/ actieve sonar (towed array). Deze sonar is van groot belang voor de bescherming van deze kapitale schepen in gebieden waar de kans op een aanval met torpedo’s afkomstig van onderzeeboten groot is. De uiterst gevoelige sonar is in staat eventueel afgevuurde torpedo’s te detecteren zodat het schip tijdig tegenmaatregelen kan inzetten.

Eric Gret, algemeen directeur IHC Defence: “We zijn er trots op dat we een belangrijk onderdeel van de uitrusting voor de vier toekomstige Anti Submarine Warfare Fregatten en op deze manier bijdragen aan de veiligheid van de Koninklijke Marine en Belgische Zeemacht.”

De Winches worden in Kinderdijk door SAS-Hytop geproduceerd, een onderdeel van Royal IHC dat al een lange ervaring heeft in het leveren van winches die in de meest zware omstandigheden moeten kunnen opereren. De zes systemen voor de Koninklijke Marine worden gefaseerd uitgeleverd. De eerste in januari 2026 en zesde winch in 2029.