Jarno vond via de NMT-oproep een stageplek bij CSI Control Systems BV

2 maart 2021

In juli 2020 deed NMT een oproep aan haar leden om in deze lastige tijden van corona, toch na te denken over het aanbieden van stageplaatsen aan studenten van maritieme opleidingen. Een succesvolle zet, zo bleek. Alle mbo, hbo en wo studenten werden voorzien van een toffe stageplaats. Een van die stagiairs is Jarno van den Bosch, die bij CSI Control Systems BV aan de slag is gegaan. Hij is er zelfs de allereerste stagiair Maritieme Techniek ooit! Jarno volgt de mbo 4 opleiding Maritieme Techniek aan het STC in Rotterdam. Hij loopt nu voor de tweede en laatste keer stage, want inmiddels is hij al beland in het vierde studiejaar. Een stageplaats zoeken was lange tijd erg lastig. Jarno: “Gelukkig heb ik via mijn mentor uiteindelijk een fijne plek gevonden bij CSI Control Systems BV. Ik had echt dringend een stageplaats nodig. Ik en mijn mede-studenten liepen er tegenaan dat er weinig plaatsen beschikbaar waren bij maritieme bedrijven door de coronamaatregelen. Gelukkig bleek de voor mij enige optie, stage lopen bij CSI Control Systems BV, er één waar ik zeker geen spijt van heb. Iedere dag is leuk en weer anders. Ik leer hier veel en maak volop kennis met de vele aspecten rondom elektrotechniek aan boord van schepen.”

‘Iedere dag is anders’

Ook de begeleiding vanuit zijn praktijkbegeleider Berry de Krieger ervaart Jarno als prettig, en volgens Jarno is dat geheel wederzijds. “Ze zijn echt blij hier, met mijn aanwezigheid en ondersteuning. Binnenkort ga ik hopelijk een keer mee op klantbezoek. Hoe mijn dagen eruitzien? Het is echt heel verschillend. Zo houd ik me bijvoorbeeld bezig met het maken van schetsen van elektrotechnische installaties in schepen op de PC. Ook heb ik pas nog een keer gesoldeerd en onderhoud ik digitaal contact met klanten. Het contact met de collega’s hier op kantoor is erg fijn. Je ervaart nu echt hoe het is om op kantoor te werken. Hoe de praktijk is.”

Doorleren

Jarno wil nog graag doorleren na zijn studie. Hij denkt erover een Associate Degree te gaan volgen op het gebied van Engineering, aan de Hogeschool Rotterdam. “Het mooiste zou zijn als ik later jachten kan gaan ontwerpen!”

Kan jouw bedrijf ook iets betekenen voor studenten Maritieme Techniek in het mbo, hbo of wo?

De maritieme opleiders willen graag met jouw bedrijf in contact komen! MBO Maritieme Techniek • STC Rotterdam, Jerney van Leijden: J.S.A.vanLeijden@stc-r.nl • ROC Friese Poort, Meinte Visser: mevisser@rocfriesepoort.nl HBO Maritieme Techniek • RMI Rotterdam, Willem Brandenburg: w.brandenburg@hr.nl • NHL Stenden, Roelof Jorritsma: roelof.jorritsma@nhlstenden.com WO Maritieme Techniek • TU Delft, Peter de Vos (MT): p.devos@tudelft.nl • TU Delft, Pim van der Male (Offshore -bottom founded): P.vanderMale@tudelft.nl • TU Delft, Sape Miedema (Dredging en Offshore 3ME): S.A.Miedema@tudelft.nl

Tegemoetkoming in de kosten

Bedrijven die een leerling begeleiden, kunnen in sommige gevallen gebruik maken van de subsidie praktijkleren. Dit is een tegemoetkoming in de begeleidingskosten. Voor een bbl-leerling (Let op: Jarno in het interview hierboven is geen bbl-leerling, maar een bol-leerling) is een maximale subsidie mogelijk van € 2.700 per bbl-leerbaan per studiejaar. Maar ook voor de begeleiding van hbo- en wo-studenten is een subsidieaanvraag mogelijk. Meer informatie vind je op de rvo.nl. Valt jouw bedrijf onder de sector metaalbewerking, metalektro of technische installatiebranche? Dan kun je bij het desbetreffende Opleidings & Ontwikkelingsfonds (O&O) aparte subsidies aanvragen als je stage- en leerwerkplekken aanbiedt. Kijk op: • oom.nl (metaalbewerking) • ao-metalektro.nl (metalektro) • wijtechniek.nl (technische installatiebranche)