Kamer maakt zich sterk voor Nederlands maritieme defensie-industrie

23 november 2022

‘Het is goed dat de Tweede Kamer zich sterk maakt voor de betrokkenheid van de Nederlandse maritieme- en defensie-industrie bij de ontwikkeling van nieuwe onderzeeboten’, aldus NMT, VNO-NCW en  MKB-Nederland. Afgelopen dinsdag 22 november diende de SGP een motie in die het kabinet oproept de betrokkenheid van het Nederlands bedrijfsleven bij de bouw van nieuwe onderzeeërs te garanderen. Een brede Kamermeerderheid steunde de motie.

Leg betrokkenheid vast in een ICA

‘Zonder participatie van Nederlandse bedrijven dreigt essentiële maritieme kennis en kunde voor ons land verloren te gaan. Hiermee staat de eigen zeggenschap over de inzetbaarheid van onze onderzeeboten op het spel. Het is goed dat de Kamer dit onderkent en het kabinet oproept om de betrokkenheid van de Nederlandse industrie - ook bij de ontwikkeling van hoogtechnologische toepassingen - vast te leggen in een industriële samenwerkingsovereenkomst (ICA) en mee te laten wegen bij de gunning. Op deze manier voorkomen we een te grote afhankelijkheid van een buitenlandse werf voor de bouw en het onderhoud van onderzeeboten’, aldus de ondernemingsorganisaties.

Belang autonome Nederlandse defensie-industrie

'De oorlog in Oekraïne en het incident rond Nord Stream 2 hebben laten zien dat we onze veiligheidssituatie niet voor lief kunnen nemen. Dit benadrukt het belang van een sterke krijgsmacht, gesteund door een autonome Nederlandse defensie-industrie. De vervanging van de Walrusklasse is daarom bij uitstek geschikt om de aanwezige industriële kennis in ons land verder uit te bouwen en te verstevigen.’ NMT, VNO-NCW en MKB-Nederland vroegen eerder al aandacht voor het belang van de betrokkenheid van de Nederlandse industrie bij de ontwikkeling van nieuwe onderzeeboten.