MIWB 2 800X280 (1)

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen bezoek aan MIWB op Terschelling

12 april 2023

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) van NHL Stenden ontvangt op woensdag 10 mei koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het koninklijk paar krijgt onder meer een rondleiding door het Maritiem Simulator Trainingscentrum (MSTC). De stop bij het MIWB op Terschelling maakt deel uit van het bezoek dat Willem-Alexander en Máxima die week brengen aan de Waddeneilanden.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen woensdagochtend aan op Terschelling, waar het paar bij het MIWB zal worden ontvangen door voorzitter van het College van Bestuur Erica Schaper en directeur van het MIWB Gerrit van Leunen. Tijdens het bezoek worden de machinekamer- en brugsimulator van het MSTC getoond. Hier krijgen maritieme mbo- en hbo-studenten uit heel Nederland training om te varen in de praktijk.

MIWB-directeur Van Leunen over het aanstaande koninklijk bezoek: “We kijken er heel erg naar uit. We zijn de enige zeevaartschool in Nederland met een eigen campus, waar de studenten gedurende een deel van hun studie wonen. Die combinatie van studeren en wonen op Terschelling is heel bijzonder. Daarnaast is ons schoolgebouw enkele jaren geleden compleet in een nieuw jasje gestoken. Dat willen we graag laten zien: hoe we onze studenten opleiden voor de moderne scheepvaart.”

Naast de rondleiding door en activiteiten in het trainingscentrum zal ook een aantal stakeholders aanwezig zijn om met het koninklijk paar in gesprek te gaan over het belang van de Nederlandse maritieme sector en de bijbehorende uitdagingen.

Eerdere koninklijke bezoeken

Willem-Alexander en Máxima bezochten in het verleden vaker de hogeschool. Zo was het koninklijk paar in 2015 te gast bij – toen nog geheten – Stenden University in Emmen, als onderdeel van een streekbezoek door de provincies Groningen en Drenthe. Vijf jaar eerder opende Máxima – toen nog als prinses – het nieuwe gebouw van NHL Hogeschool, aan Rengerslaan 10 in Leeuwarden.