Baanhoekbrug Afb 1 (1) Min

Maritieme maakindustrie opnieuw geraakt door gebrekkige infrastructuur!

7 maart 2024

BAANHOEKBRUG TIJDELIJK BUITEN WERKING VOOR VAARVERKEER - Op 16 februari 2024 werd de maritieme maakindustrie opnieuw geconfronteerd met de gevolgen van de gebrekkige staat van onderhoud van onze infrastructuur. Door een defect in de besturing van de spoorburg over de Beneden Merwede kan deze tot medio mei 2024 niet bediend worden, zo luidde het bericht.

Beheerder ProRail was zich nauwelijks bewust van de schade die deze situatie veroorzaakt in de maritieme maakindustrie. NMT heeft snel en helder duidelijk gemaakt dat bereikbaarheid van de maritieme maakindustrie van essentieel belang is. Nadat dat bij ProRail bekend werd, is de situatie ook bij hen topprioriteit geworden. Door mee te denken en suggesties te doen voor mogelijke oplossingen kon NMT het zoeken naar een oplossing in een stroomversnelling brengen.

ProRail heeft de situatie voortvarend opgepakt en een isseu-team opgericht. In dit team hebben ProRail, aannemers en Rijkswaterstaat met elkaar gezocht naar een (tijdelijke) oplossing. Ook NMT en de direct geraakte bedrijven zijn in dit proces steeds aangehaakt gebleven. Natuurlijk is de sitiuatie pijnlijk en buitengewoon vervelend. En wellicht had goed onderhoud deze situatie kunnen voorkomen, maar de manier waarop ProRail open en eerlijk over de ontwikkelingen gecomminuceerd heeft verdient een compliment! Zo wisten de betrokken leden en NMT steeds wat de huidige situatie was.

Inmiddels hebben we als NMT de informele uitnodiging ontvangen om aan te sluiten bij het bruggenoverleg waar de verschillende betrokkenen deel van uit maken. Op deze manier weten we vooraf beter welke mogelijke knelpunten in de nabije toekomst kunnen opkomen.

In de nacht van 5 op 6 maart is er een poging ondernomen om de brug geĆÆmproviseerd te openen. Deze poging is geslaagd. Dit betekent dat er mogelijkheden zijn om de brug te openen.

Om de gedeputeerde scheepvaart en maritieme maakindustrie tegemoet te komen, wordt de brug nu voor doorvaart geopend op zaterdag 9 maart 2024 tussen 10.00 en 16.00 uur en ook op zondagochtend 10 maart 2024 tussen 08.00 uur en 12.00 uur. Wij roepen onze leden op om zoveel mogelijk gebruik te maken van deze openingsmomenten.

Lees de officiƫle bekendmaking van Rijkswaterstaat hier.