MIWB verzorgt tweejarige hbo Ad-opleiding Maritieme Techniek bij Koninklijke Marine
2 maart 2021
Per 1 februari verzorgt het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), onderdeel van NHL Stenden Hogeschool, haar nieuwe associate degree (Ad) opleiding Maritieme Techniek duaal niet alleen vanuit Leeuwarden maar nu ook grotendeels bij de Koninklijke Marine in Den Helder. De studie is ook voor werknemers van andere bedrijven uit deze regio te volgen. Tien deelnemers combineren hun baan bij de Koninklijke Marine met de studie om zo in twee jaar een erkend hbo Ad-diploma te behalen.
Het MIWB werkte al lange tijd samen met het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) op het gebied van uitwisseling van docenten en faciliteiten. Met het aanbieden van deze opleiding wordt de samenwerking nu uitgebreid naar andere onderdelen van de Koninklijke Marine (KM). “We kregen een vraag vanuit de regio over de mogelijkheden voor een maritiem werken-en-studeren traject. Onze duale Ad-opleiding is op dit principe gebaseerd en we zijn dan ook blij dat het tot deze samenwerking heeft geleid”, aldus MIWB directeur Gerrit van Leunen. De studenten die begonnen zijn aan de opleiding, willen graag hun maritieme kennis verbreden en verdiepen en mogelijk doorgroeien naar een functie op hbo-niveau. Of zoals directeur Personeel & Organisatie KM commandeur Paul Willemse stelt: “Leren is groeien, zowel in je werk als in je persoonlijke ontwikkeling. Vanuit dit oogpunt is de Koninklijke Marine blij met deze samenwerking met het MIWB om zo haar personeel de mogelijkheid te bieden om in zichzelf te investeren en zichzelf te ontwikkelen.”
Professionaliseren
De Ad Maritieme Techniek duaal is in nauwe betrokkenheid van ROC Friese Poort, ROC Kop van Noord-Holland en het maritieme werkveld tot stand gekomen en biedt studenten verbreding en verdieping van de maritieme kennis. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van maritieme werktuigbouw, maar ook scheepsbouw en elektro & automatisering. De nadruk van het studieprogramma ligt op wat de student nodig heeft om zich verder te professionaliseren. Deelnemer Jory Clements over zijn motivatie om de studie te volgen: “Veel onderwerpen die tijdens de studie aan bod komen spelen een belangrijke rol in mijn dagelijkse werkzaamheden als assistent engineer bij de Directie Materiële Instandhouding (DMI), het maritieme onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine. Het helpt me om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld een goede planning, procedures en onderhoudsschema’s op de werf. Ik denk dan ook dat ik na het afronden van de opleiding nog meer kan uitblinken in mijn werk en kan doorgroeien naar de functie van senior engineer.”
Belang voor de regio
Het leren in deze duale opleiding vindt vooral in de praktijk plaats. Ook de onderwijsbijeenkomsten worden zoveel mogelijk in de buurt van of op de eigen werkplekken in Den Helder georganiseerd. Naast werknemers van de Koninklijke Marine, kunnen ook werknemers van andere maritieme bedrijven uit de regio Kop van Noord-Holland zich bij de opleiding aansluiten. “De ontwikkelingen op het gebied van onderhoud en logistieke ondersteuning voor zowel schepen als offshore installaties in- en vanuit Den Helder bieden grote kansen voor economische groei in de regio. Dit vraagt om goed geschoold personeel op zowel mbo- als hbo-niveau. Deze studie biedt werknemers in de maritieme sector een prachtige mogelijkheid om vanuit het mbo-niveau door te stromen naar een volgend hbo-niveau. En ze kunnen hun opgedane kennis direct toepassen bij hun werkgevers”, aldus Evert van den Broek, namens het georganiseerd bedrijfsleven Kop van Noord-Holland.
Het streven is om de opleiding bij voldoende deelname jaarlijks aan te bieden in Den Helder, voor werknemers van de Koninklijke Marine en van andere maritieme organisaties uit de regio. Uiteraard kan de studie ook gevolgd worden op de MIWB locatie in Leeuwarden. Maritieme bedrijven die interesse hebben in deze opleiding, kunnen zich wenden tot Marcel Krijnen, teamleider MIWB, via marcel.krijnen@nhlstenden.com.
Blijf up-to-date! Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Inschrijven