Michiel De Vliegher En Peter Sterkenburg

Lees NMT's Sectorjaarspecial over de maritieme maakindustrie in 2022

5 juni 2023

Brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) heeft begin deze maand het sectorjaarverslag 2022 gepubliceerd. Deze keer in een gebundelde uitgave met het NMT Magazine. De superjachtbouw en shortsea sector lopen goed, alle andere categorieën van de maritieme maakindustrie hebben het zwaar. Een positieve noot: veel orderboeken stijgen.

Vijf uitgebreide interviews met ondernemers die zelf 2022 heel bewust hebben meegemaakt, met alle kansen en uitdagingen, vind je in de uitgave. Zij zijn actief in de Zeescheepsnieuwbouw, Maritieme toelevering, Zeescheepsreparatie, Superjachtbouw en Binnenvaart, visserij & kleine zeegaande schepen.  

"Oorlog in Europa, grondstoffenschaarste, uitdagingen in de toeleveringsketen, stijgende energiekosten, krapte op de arbeidsmarkt, veranderende wetgeving. Het is maar een greep uit een lange lijst van uitdagingen. En dat na een lange periode van benauwenis, toen de coronapandemie de wereld in haar greep hield", zo schrijft voorzitter van NMT, Bas Ort, in zijn voorwoord. "En toch, de Nederlandse maritieme maakindustrie toonde zich opnieuw veerkrachtig. Waar gaten vallen, worden creatieve oplossingen gevonden en nieuwe markten aangeboord." 

Ontdek het zelf, in de NMT Magazine Sectorjaarspecial 'De Nederlandse maritieme maakindustrie in 2022'