Koningsdag 1 800X280

Opleidingsschip Ab Initio onderdeel van Koningsdag 2023 in Rotterdam

2 mei 2023

Rotterdam, 27 april 2023 – Het opleidingsschip Ab Initio, van STC Group (het Scheepvaart en Transport College), was onderdeel van het Koningsdag-programma in Rotterdam. De Koninklijke familie voer op 27 april langs het schip in een watertaxi, terwijl studenten van het STC aan boord waren om hen te begroeten.

STC Group is trots dat Ab Initio onderdeel mocht zijn van dit bijzondere evenement. Het schip werd vorig jaar in gebruik genomen en is door Concordia Damen uit Werkendam gebouwd met gebruik van recyclebare materialen. Het beschikt over accu’s die door zonnepanelen aan dek en door walstroom kunnen worden opgeladen. Daarnaast is Ab Initio uitgerust met een hybride voortstuwing: niet alleen dieselelektrisch via een moderne Stage V-dieselmotor met nabehandeling, maar binnenkort ook emissieloos op waterstof via een brandstofcel. Deze innovaties maken van Ab Initio een toekomstbestendig schip dat bijdraagt aan een duurzamere scheepvaart.

De aanwezigheid van Ab Initio tijdens Koningsdag illustreerde hoe belangrijk maritiem onderwijs is voor Nederland. STC Group biedt studenten een hoogwaardige opleiding met bijzondere aandacht voor een duurzame en toekomstbestendige binnenvaart. Met Ab Initio kunnen zij bovendien unieke praktijkervaring opdoen op een hypermodern schip.

Achtergrondinfo

Ab Initio is in september 2022 in gebruik genomen. Het schip speelt een belangrijke rol in de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Daarnaast wordt het schip ingezet om leerlingen uit de kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst.