B1 800X280

Sensing360 en Damen samen in sensoren voor scheepvaart

25 april 2023

De Utrechtse startup Sensing360 en Damen Shipyards Group zijn een partnerschap aangegaan om door middel van geavanceerde sensortechnologie de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van schepen te verbeteren.

Sensing360 is gespecialiseerd in sensortechnologie op basis van fotonica; oftewel de wisselwerking tussen licht en elektronica. In glasvezelkabels van een haar dikte kunnen tot wel twintig van deze optische sensoren verwerkt worden. Het grote voordeel hiervan is dat ook op plekken die moeilijk te bereiken of gevaarlijk zijn, data verzameld kan worden.

Windmolens en lieren

“Door de samenwerking met Damen kunnen we deze technologie – die we al veel toepassen bij windmolens – nu ook inzetten aan boord van schepen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan lieren en andere draaiende onderdelen”, licht Sensing360’s CEO, Georgo Angelis toe. “Daarmee zetten we gezamenlijk een stap voorwaarts in het veiliger, efficiënter en duurzamer maken van de maritieme sector.”

Sensing360 zal ook ondersteunen bij het ontwikkelen van algoritme-oplossingen die data van de sensoren kunnen analyseren en interpreteren om de operationele prestaties van de Damen-schepen te optimaliseren.

Extra parameters

Jasper Schuringa, Head of Corporate Venturing: “De data en daarmee inzichten die de fotonische sensoren verzamelen zijn van cruciale meerwaarde voor onze klanten. Het biedt daarnaast kansen op nieuwe verdienmodellen en ondersteunt technologische ontwikkelingen, zoals remote control en geautomatiseerde operaties. Via Triton, ons ‘connected vessel platform’, wordt de informatie van vele duizenden datapunten en sensoren verzameld om een totaaloverzicht van de prestatie-indicatoren van het schip te bieden. Dankzij deze samenwerking kunnen we daar dus nog een flink aantal parameters aan gaan toevoegen. Het is een mooi voorbeeld van de groeiende trend van coöperatie tussen startups en gevestigde bedrijven om synergiën te creëren en gezamenlijk waarde te genereren.”