SMM Hamburg: 3 dingen die je moet weten over maritieme digitale transformatie

11 augustus 2022

Het aftellen voor SMM Hamburg is begonnen. Deze grootste maritieme beurs ter wereld staat in het teken van digital transformation. Dit onderwerp is zo breed dat we jou, als bezoeker van SMM, er graag alles over vertellen zodat je goed voorbereid naar deze mooie beurs kunt gaan. In dit artikel kijken we eerst naar het verschil tussen maritieme digitalisering en digital transformation. Ten tweede geven we je enkele tips over hoe je het beste kunt starten met digitale transformatie en wat het je oplevert. Tenslotte geven we je bonustips om goed voorbereid te zijn voor SMM en echt innovatief aan de slag te gaan met jouw maritieme digitale transformatie.

Keuzestress op SMM Hamburg: Maritieme digitalisering of maritieme digitale transformatie?

Maritieme digitalisering, maritieme digitale transformatie; wellicht duizelt het je. Alhoewel er zeker overlappingen zijn, onderscheiden we deze twee definities als volgt: maritieme digitalisering houdt in dat je bestaande maritieme processen met software gaat beheren. Maritieme transformatie houdt in, dat je op zoek gaat naar de nieuwe mogelijkheden die digitalisering biedt. Het woord transformatie zegt genoeg, je verandert op een slimme manier. Met digitale transformatie stap je bijvoorbeeld over van het bijhouden van scheepsbouwprocessen, zoals het beheer van equipmentlijsten of documenten in Excel, naar een datamanagement programma zoals Shipbuilder Software. Meer weten over het slim aanpakken van maritieme digitale transformatie? Shipbuilder schreef er dit artikel over.

Digital transformation op SMM Hamburg 2022: Zo innoveer je echt

Digitale transformatie in de maritieme sector vereist meer dan zomaar een softwarepakket aanschaffen en dan maar hopen op het beste. Dat gaat meestal fout, weet Shipbuilder uit ervaring. Vergeet niet, dat de meeste maritieme bedrijven al lang digitaal werken. De stap naar digitale transformatie vereist dus een goede voorbereiding. De belangrijkste vraag die je als organisatie stelt: over welke kwaliteiten moet mijn organisatie (mensen en processen) beschikken om de transformatie tot een succes te maken? Betrek in dit proces alle relevante afdelingen en personen. Shipbuilder biedt maritieme workshops aan om goed voorbereid aan de slag te gaan. Als dat duidelijk is begin je met het uitwerken van de route naar succes. Nautisch gesproken ga je waypoints bepalen. De vragen die je moet stellen zijn:
  • Welke aspecten van mijn bedrijf hebben een (diepere) digitale transformatie nodig?
  • Wanneer moet ik mijn nieuwe digitaliseringsstrategie implementeren?
  • Wie gaat de digitaliseringsomslag aansturen?
  • Welke software ga ik gebruiken?
Een realistische planning is ook noodzakelijk. Kijk daarnaast of de mensen voldoende getraind zijn om dit te kunnen doen. Zo niet, start dan eerst een opleidingsprogramma.

Digitale transformatie: de voordelen

De voordelen van digitale transformatie zijn groot, mits je natuurlijk de stappen zoals hierboven beschreven goed doorloopt. Ten eerste gaat je datakwaliteit met maar liefst 30 procent omhoog. Dat komt doordat je heel anders gaat werken met je projectinformatie. Je stapt af van alles opslaan in honderden Word en Excel documenten en stapt over op een centraal beheer van je informatie. Het laat zich raden dat dit iets goeds doet voor je data. En omdat je data kloppen, gaan de financiële prestaties van je projecten omhoog. En ten slotte het leukste van digitale transformatie. Het maakt jouw werk en het werk van je collega’s veel leuker. Want: je zoektijd naar informatie daalt, enorm. 80 procent om precies te zijn.

SMM Hamburg 2022 bonustips

Jij kunt nu dus goed voorbereid naar SMM, toch? Maar hoe kom je erachter of de partijen die je spreekt interessant voor je zijn? Ziet de software er gelikt uit? Mooi, maar stel in ieder geval deze vraag: hoe maakt jouw oplossing mij, mijn collega’s en mijn hele bedrijf gelukkig? Ook stel je de vraag wat het bewezen rendement is. En tenslotte vraag je ook hoe eenvoudig de oplossing van die partij in het reeds bestaande ICT ecosysteem van jouw bedrijf past. Met deze 3 tips kunt jij nu echt goed voorbereid naar SMM.

Video: Shipbuilder op SMM Hamburg 2022

Wil jij deze vragen ook eens voorleggen aan Shipbuilder? Dat komt goed uit. Cees Verkerk van Shipbuilder is op SMM en vertelt je er graag alles over. In de onderstaande video (Duits) legt hij samen met Erwin van Heumen van Shipbuilder uit wat Shipbuilder doet en hoe zij maritieme bedrijven helpt met het slimmer maken van hun maritieme projecten.