Transitie zoekt talent!

26 juli 2022

De economische barometer van NMT laat kwartaal na kwartaal zien dat tekort aan technisch personeel dé uitdaging is voor onze sector. Bedrijven zetten niet alleen in op recruitment, maar ook “leven lang ontwikkelen” binnen de sector wordt tegenwoordig pro-actief opgepakt. Bedrijven proberen met ontwikkelgesprekken vorm te geven aan een leercultuur en medewerkers actief te stimuleren hun eigen ontwikkeling vorm te geven. Niet alleen omdat het goed is voor de medewerker zelf, maar ook omdat het broodnodig is op deze wijze de kennis en kunde in de organisatie te borgen. Een van de mogelijkheden is een Associate degree (Ad). Dit is een tweejarige opleiding op hbo-niveau, die qua niveau tussen een mbo4-opleiding en een hbo-bachelor in zit. Door Pieter Pulleman

AD Maritieme Techniek

In september 2020 ging de duale Associate degree Maritieme Techniek van start bij het MIWB. Deze unieke studie is specifiek gericht op professionals die al in de maritieme sector werkzaam zijn. De nadruk van de studie ligt op wat de student nodig heeft om door te kunnen groeien binnen het maritieme bedrijf waar diegene werkt. Dit kan bijvoorbeeld een verdieping zijn in de maritieme werktuigbouw, elektro & automatisering of het scheepsontwerp. Hoewel de opleiding relatief jong is, is de meerwaarde voor bedrijven en hun medewerkers nu al aangetoond.

Programma Be An Engineer

Het programma Be an Engineer biedt niet alleen de mogelijkheid om jouw huidige medewerkers te laten doorgroeien en verdieping te bieden met een Ad of Bachelor traject. Maar het traject Be an Engineer matcht zorgvuldig kandidaten die nog geen technische opleiding hebben met bedrijven die zitten te springen om technisch talent van de toekomst. De combinatie van leren en werken maakt dit mogelijk. Be an Engineer is gestart in samenwerking met Techniek Nederland en Wij Techniek en op 6 Hogescholen in heel Nederland zijn alle engineering opleidingen op Ad en Bachelor niveau te volgen. Door middel van Meet & Match bijeenkomsten brengt het programmateam van Be an Engineer je in contact met divers talent met een passie voor techniek. Een prachtige kans voor bedrijven om in contact te komen met kandidaten met een andere achtergrond en vaak al met werkervaring. Naast de opleidingskosten van de kandidaat betaal je als bedrijf bij Be an Engineer kosten per geplaatste kandidaat. De kosten verschillen per bedrijfsomvang van het bedrijf en het weegt mee of je als bedrijf bent aangesloten bij Techniek NL of Wij Techniek. Tineke Muller, Accountmanager Be an Engineer, bij Hogeschool Rotterdam:  "Be an Engineer is een ecosysteem waarin samenwerken aan meer talent in de techniek voorop staat, wij verbinden de belangen en doen dat samen met overheden, brancheverenigingen, bedrijven en hogescholen. Dat vraagt lef en doorzettingsvermogen, is niet altijd makkelijk, maar het is nodig. Ik kan het wel van de daken schreeuwen; Kies techniek dan kies je goed!” Peter van den Berg, Bouwplaatsmanager bij Croonwolter&Dros: "Wij willen mensen werven, mensen opleiden en langdurig bij ons in dienst houden. Omscholers vanuit Be an Engineer zijn daarin zeer belangrijk. Die hebben al bagage mee en weten al hoe de hazen ongeveer lopen. Alleen de techniek zul je ze moeten leren en daar steken wij veel energie in.”

Leven lang ontwikkelen in de maritieme maakindustrie

“Als je doet wat je altijd deed om je vacatures te vullen, zul je met het huidige tekort aan techneuten je vacatures niet invullen”, aldus Annette Opstal, Human Capital Manager bij NMT. “Vanuit NMT benadrukken wij het belang van nieuwe initiatieven om leren en werken vorm te geven. Een heel bekend concept in het mbo, dat hiermee eindelijk ook zijn weg vindt op hbo-niveau. Jongeren moeten steeds eerder een keuze maken voor hun toekomst. En soms blijkt de gemaakte keuze niet de juiste. Een initiatief als Be an Engineer biedt hulp voor zij-instromers, die naar de techniek willen en adviseert over banen en opleidingen. Zo vergroot je ook nog eens de vijver aan technisch talent. Deze trajecten bieden ook veel kansen voor de ontwikkeling van je bestaande medewerkers. Kijk samen naar de mogelijkheden voor leren en werken in jouw organisatie en ondersteun medewerkers in hun ontwikkeling door tijd te reserveren voor een leven lang ontwikkelen!”

Meer informatie

AD Maritieme Techniek NHL Stenden / MIWB Frederik Maats +31 (0)6 305 625 44 frederik.maats@nhlstenden.com Programma Be an Engineer Tanja Hulst, Landelijk Programmamanager Be an Engineer team@beanengineer.nl  Tineke Muller Accountmanager Be an Engineer bij Hogeschool Rotterdam +31 (0)6 502 278 28 t.h.l.muller@hr.nl