NMT Magazine: Jongeren enthousiasmeren voor maritieme sector

Voor de maritieme sector wordt het steeds moeilijker nieuw technisch personeel te vinden. Daarom zijn er op diverse fronten initiatieven om scholieren kennis te laten maken met dit boeiende en brede vakgebied. Zo organiseren NMT-leden in samenwerking met JINC bliksemstages en biedt het Maritiem Museum Rotterdam een programma techniekeducatie aan.

“Het tekort aan techneuten in de maritieme sector begint serieuze vormen aan te nemen”, constateert Annette Opstal. Zij is Human Capital manager bij NMT. “Er zijn steeds minder jongeren in Nederland en het lukt bovendien moeizaam hen warm te krijgen voor de techniek. Als NMT sluiten we ons daarom aan bij bestaande initiatieven om meer leerlingen richting de technische studies te krijgen en vestigen we extra de aandacht op onze eigen opleidingen. Het is belangrijk om dit laatste sectorbreed te doen. Veel jongeren kennen onze sector niet of nauwelijks. Onbekend maakt immers onbemind.”

Opstal vertelt dat er diverse mooie initiatieven zijn om de sector voor het voetlicht te brengen bij jongeren. Als voorbeelden noemt ze de Wereldhavendagen, het Wereld Water College, de Bliksemstages van JINC, de techniekeducatie van het Maritiem Museum Rotterdam en de NISS profielwerkstukkenwedstrijd. “Als NMT werken we daar graag aan mee. Zo hebben wij geholpen bij het koppelen van havo- en vwo-leerlingen aan maritieme bedrijven waar ze terechtkunnen voor hun profielwerkstuk. Die NISS-wedstrijd hebben we nu voor de tweede keer georganiseerd.”

Wil je meer weten over de manier waarop andere organisaties jongeren enthousiasmeren voor onze maritieme sector? Lees het hele artikel in het online magazine.

Maritime Innovation Experience

Je kan hier als bedrijf ook meteen mee aan de slag tijdens de Maritime Innovation Experience op 15 november! Inmiddels hebben diverse bedrijven zich al aangemeld. Sluit ook aan! Klik hier voor meer informatie. Inschrijven kan tot 15 oktober.