NMT pleit voor Nederlandse inbreng bij mijnenbestrijdingsvaartuigen

Het persbericht van 15 maart jl., waarin Netherlands Maritime Technology (NMT) haar teleurstelling uitspreekt over het besluit van de Nederlandse en de Belgische overheid over de aanbesteding van de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen, heeft veel reacties losgemaakt. De order voor 12 mijnenbestrijdingsvaartuigen voor de Belgische en Nederlandse marine is gegund aan een Belgisch-Frans consortium, onder leiding van het Franse bedrijf Naval Group.

Uit de meeste reacties sprak verontwaardiging over de zeer beperkte omvang van de Nederlandse toelevering aan het consortium. In meerdere reacties werd genoemd dat de Nederlandse maritiem-technologische industrie juist heeft bewezen vele systemen en componenten van hoge kwaliteit te kunnen leveren voor de bouw van marineschepen.

Gesteund door deze reacties zet NMT zich in om de mogelijkheden voor de Nederlandse inbreng te vergroten. NMT is in contact met verschillende Kamerleden en de Ministeries van Defensie en Economische Zaken en Klimaat over concrete acties om de Nederlandse toeleveranciers een kans te geven in de aanbestedingen.

Hier vind je de link naar de D-brief project ‘Vervanging mijnbestrijdingscapaciteit’, waarin het kabinet de Tweede Kamer informeert over gunning van de aanbesteding aan een consortium onder leiding van het Franse bedrijf Naval Group. Naar aanleiding van deze brief zijn door verschillende Kamerleden feitelijke vragen ingediend, die je kan raadplegen via deze link.