NMT teleurgesteld over beslissing bezwaar cruiseschependossier

Uit diverse berichtgevingen heeft brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) begrepen dat minister Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid (SZW) een beslissing op bezwaar heeft genomen in het cruiseschependossier. “Wij beschikken niet over de uitspraak en kennen de details niet, maar hebben begrepen dat de minister de bezwaren van de cruiserederij tegen de opgelegde boete volledig ongegrond heeft verklaard”, aldus Bas Ort, voorzitter van NMT.

Meer informatie

NMT is diep teleurgesteld over deze beslissing. Dit is een volledig gemiste kans voor de minister en een volledig gemiste kans voor dit onderdeel van de Nederlandse industrie en economie.

Juist vorige week publiceerde het Sociaal Planbureau een rapport waaruit klip en klaar blijkt dat er in Nederland géén sprake is van arbeidsverdringing in de Nederlandse industrie door buitenlandse werknemers. Bas Ort: “Ook in het cruiseschependossier is dat niet het geval. Er is juist sprake van het creëren van hoogwaardige Nederlandse werkgelegenheid.”

Omdat ook juridisch het nodige op het besluit van de minister valt af te dingen, ligt nog jaren procederen in het verschiet. Jaren van onzekerheid op de markt waardoor het Rotterdamse dok, bij uitstek geschikt voor dit werk, besmet zal blijven voor buitenlandse rederijen.

NMT vindt het onbegrijpelijk dat de minister dit alles naast zich neer blijft leggen.