NRF levert beunkoelers voor autonoom varend containerschip

Als toonaangevende leverancier van koelers voor de scheepvaartindustrie is NRF betrokken bij vooruitstrevende projecten.

NRF levert 8 beunkoelers van het onderbouw type met DNV-klasse voor ’s werelds eerste autonome schip wat volledig emissieloos vaart, genaamd Yara Birkeland. Het totaal aanwezige vermogen bestaat uit 2x 900 kW + 2x 700 kW met een energieopslag van 7000 Kwh. De NRF beunkoelers koelen de hoofdbatterijsets en de hoofdaandrijving.

Voor de hoofdbatterij sets zijn beunkoelers ontworpen om voldoende koeling te garanderen in stationaire modus en deze worden in de skeg van het schip geplaatst. Voor de hoofdvoortstuwing, die zich in achterschip bevindt en de thrusters in de pompkamer, zijn beunkoelers ontworpen voor een vaarsnelheid van 3 knopen.

De beunkoelers worden op maat gemaakt in onze productiefaciliteit in Mill. Alle types zijn aangepast aan de vorm en de ruimte van de zeekasten. Tijdens het ontwerp wordt een standaard veiligheidsmarge in acht genomen om een ​​probleemloze werking onder alle omstandigheden te garanderen.

Daarnaast worden de beunkoelers uitgevoerd met de nieuwe RED TULIP coating op het koelelement. De RED TULIP is resistent tegen blaasvorming ten gevolge van zwerfstromen en wordt exclusief door NRF geleverd. Daarmee wordt galvanische corrosie van de beunkast voorkomen en beperkt daarmee extra onderhoud van de zeekast.

Deze beunkoelers hebben het voordeel dat ze tijdens een dokking eenvoudig van onderaf kunnen worden gedemonteerd, waardoor transport binnen de beperkte ruimte van de machinekamer wordt voorkomen.

De 80 meter lange en 15 meter brede Yara Birkeland wordt ’s werelds eerste volledig elektrische en autonoom varende containerschip met nul emissies. Met dit schip verlaagt Yara het dieseltransport met vrachtwagens met 40.000 ritten per jaar. Het schip zal in het eerste kwartaal van 2020 in gebruik worden genomen. Eerst zal het een test zijn met een beperkt aantal bemanningsleden. Het schip zal geleidelijk van bemande operatie overgaan naar volledig autonome operatie tegen 2022.

Naast het ontwerp en de (custom-made) productie van beunkoelers produceert NRF ook shell-en-tube koelers, platenwarmtewisselaars en stationaire koelers voor maritieme toepassingen. NRF levert deze koeloplossingen aan een wereldwijd klantenbestand.