Operators cruiseschepen blijven Rotterdamse haven mijden

Sinds de succesvolle dokking en refit van het destijds grootste cruiseschip ter wereld, de ‘ Oasis of the Seas’ , bij (toen nog) Keppel Verolme in oktober 2014 is er geen enkele opdracht meer gegeven voor onderhoud of refits van grote cruiseschepen in de haven van Rotterdam. De directies van de rederijen hebben informeel laten weten dat zij geen werk meer in Nederland laten verrichten vanwege het optreden van de Nederlandse Inspectie SZW aan boord van de ‘Oasis of the Seas’ door de Wet arbeid vreemdelingen en de daaruit voortkomende boetes. De rederijen van grote cruiseschepen hebben volgens een artikel dat op 13 februari jl. verscheen in Het Financieele Dagblad, ervoor gekozen onderhoud en refits op werven elders in Europa te laten uitvoeren. Deze keuze heeft tot schade aan het imago van het Nederlandse maritieme cluster geleid en dat betekent concreet derving van inkomsten in het Rotterdamse havengebied.

Meer informatie

Schade loopt verder op

NMT heeft de economische gevolgen van de Nederlandse praktijk van handhaving onder de aandacht gebracht van de Inspectie SZW. De Inspectie heeft echter aangegeven de beslissing op bezwaar tegen de forse beboeting (€ 992.000,- ) van de cruiserederij Royal Carribean Cruise Lines te willen afwachten. Deze reder is van mening dat deze substantiële boete volledig onterecht is opgelegd. Zolang dit speelt zullen de buitenlandse reders geen opdrachten geven aan Nederlandse scheepswerven en loopt de schade voor de sector nog verder op.

NMT wil duidelijkheid regels

Voor de voorzitter van Netherlands Maritime Technology, Bas Ort, is de maat vol. Doordat het onderzoek van de Inspectie SZW zo lang duurt, blijft de onzekerheid voortduren: “Met de rechtsmiddelen die nog open staan komen daar zo twee jaar bij. Al die tijd komen er geen onderhouds- en reparatieorders naar Rotterdam.” Hij wil duidelijkheid over de uitleg van de regels.

Lees hier het artikel in Het Financieele Dagblad

Beluister hier een radiofragment met Roel de Graaf op Omroep Wetering (d.d. 15 februari 2018)