RH Marine en VSTEP werken samen bij maritieme trainingssimulatoren

Systeemintegrator RH Marine en ontwikkelaar van maritieme simulatoren VSTEP Simulation hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Daardoor kan VSTEP voortaan bij zijn brugsimulatoren voor scholen, opleidingsinstituten en rederijen het ECDIS kaart- en navigatiesysteem van RH Marine mee leveren.

Meer informatie

VSTEP levert de software en de hardware voor simulatoren over de hele wereld. Ze staan in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Europa, maar ook in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Met een realistisch gesimuleerd buitenbeeld zijn volledige brugtrainingen mogelijk. RH Marine levert elektrische en automatiseringssystemen aan marine- en kustwachtschepen en superjachten, waaronder complete brugsystemen. Een van die systemen is het elektronische kaart, display en informatiesysteem ECDIS, zeg maar de TomTom op zee. Een verplicht onderdeel op elk zeegaand schip. ,,We zijn twee Nederlandse bedrijven van wie de producten elkaar goed aanvullen. Door de samenwerking zit het ECDIS-systeem van RH Marine voortaan vast in ons portfolio voor klanten. Wij zijn erg blij met die optie”, zegt Ties Klapwijk, Head of Business Development NAUTIS bij VSTEP Simulation.

Beide bedrijven werkten al eerder samen, zoals bij de Offshore Experience van het Maritiem Museum in Rotterdam. Bezoekers moeten in deze simulator onder meer een DP-schip op zijn plaats zien te houden. VSTEP stelde hiervoor zijn simulatorsoftware en RH Marine zijn DP-software beschikbaar. VSTEP leverde ook de VR-software voor de RH Marine Demonstrator, waarmee het bedrijf aan klanten en op beurzen de werking van zijn brugsystemen demonstreert. Die software krijgt nu in het kader van de samenwerking een upgrade.

Vorig jaar werkten beide bedrijven samen aan de nieuwe brugsimulator op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Ook daar zorgde RH Marine voor de kaart en navigatiesoftware en VSTEP voor de scheepssimulatie inclusief 360 graden buitenbeeld.

De nauwere samenwerking heeft diverse voordelen voor klanten en bedrijven. Klanten van RH Marine kunnen hun ECDIS-vaardigheden straks op meer locaties overal ter wereld trainen op simulatoren. Daarnaast kunnen ook klanten van buiten de marine- en superjachten sector kennis maken met haar ECDIS-systeem. ,,Hoewel toonaangevend, opereren we in een nichemarkt. Op deze manier wordt onze beschikbaarheid en zichtbaarheid in het buitenland groter. Als meer mensen ons systeem gaan gebruiken, krijgen we bovendien meer feedback. Hoe meer mensen tijdens hun opleiding of training in aanraking komen met ons systeem, hoe bekender het bij de doelgroep wordt”, zegt portfolio manager Marcel Vermeulen van RH Marine. Volgens Klapwijk biedt de samenwerking ook voordelen bij service vragen. ,,Omdat we vlak bij elkaar zitten en de lijntjes kort zijn, kunnen we snel reageren”, zegt hij.