RH Marine laat marineofficieren in spe realistischer en uitgebreider trainen

Toekomstige marineofficieren die hun opleiding volgen aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder kunnen hun navigeervaardigheden voortaan realistischer en uitgebreider trainen. Buiten het KIM, wordt ook door de Defensie Vaarschool gebruik gemaakt van navigatiesimulatoren.

Meer informatie

De nieuwe Rhodium WECDIS-trainer geleverd door RH Marine maakt het mogelijk om in de trainingsruimte meerdere scenario’s met een aantal studenten tegelijk te oefenen. Dankzij de samenwerking met VSTEP Simulations kan dat in een virtuele omgeving. Ook is het nieuwe systeem zodanig gecertificeerd dat examens voortaan in de klas afgenomen kunnen worden, in plaats van op marineopleidingsvaartuig Van Kinsbergen. Het schip kan daardoor meer gebruikt worden voor nautische praktijktraining.

RH Marine was een van de eerste bedrijven die een eigen digitaal kaart- en informatiesysteem (ECDIS) ontwikkelde met bovendien een speciale versie voor militaire doeleinden: Warship Electronic Chart Display and Information System (WECDIS). De maritieme systeemintegrator leverde de Rhodium WECDIS al aan marineschepen van de Koninklijke Marine, maar nog niet eerder aan diens opleidingsinstituut.

De navigeervaardigheden van de adelborsten worden getraind in een simulatieomgeving. Alle aspecten van veilig navigeren worden getraind, zoals het uitstippelen van routes, bepalen van posities, op koers houden van schepen, vermijden van ondieptes en voorkomen van aanvaringen. Het nieuwe systeem van RH Marine biedt daarbij meer mogelijkheden dan het oude. In totaal zijn dertien trainingsstations uitgerust met een Rhodium WECDIS, een voor de instructeur en twaalf voor studenten. Ze kunnen individueel hun lesprogramma doorlopen, maar ook gezamenlijk in één simulatieomgeving trainen. Zo leren ze door onderlinge interactie en communicatie veilig navigeren met meerdere schepen in de omgeving. Extra toevoegingen zijn onder meer de radarbeelden, waarmee studenten beter kunnen bepalen waar ze zijn bij slecht zicht, en een communicatie module met onder andere een dual marifoon, waarmee ze kunnen communiceren met anderen training stations/schepen. De virtual reality van VSTEP Simulations maakt het mogelijk dat de omgeving in 360 graden is te zien, zoals andere schepen en de kust, maar ook mist, regen of andere moeilijke weersomstandigheden.

“Dankzij de upgrade kan het KIM realistischer en uitgebreider trainen. Instructeurs kunnen binnen de simulatieomgeving meerdere scenario’s maken en doormiddel van debriefing- en assessment tools de navigeervaardigheden van de adelborsten beter beoordelen”, zegt projectleider Eric Wiecherink van RH Marine.

RH Marine is al vaste leverancier van navigatieapparatuur, elektrische en automatiseringssystemen aan de marine. Justin Jepkes, projectleider vanuit de Koninklijke Nederlandse Marine zegt, “RH Marine is al jaren een betrouwbare en bekende partner binnen de marine, vandaar dat we ook voor deze opdracht de samenwerking zijn aangegaan”.