Gedeeltelijke verlenging Stage V overgangstermijn

Regelmatig praten we je bij over de activiteiten van NMT op het gebied van belangenbehartiging. In deze update, die vanwege de zomerperiode iets korter is dan normaal: gedeeltelijke verlenging Stage V-overgangstermijn, NMT-minicollege voor politiek assistenten en RIVM-onderzoek naar microplastics.

Gedeeltelijke verlenging Stage V overgangstermijn

Afgelopen week heeft de Europese Commissie besloten om een deel van de Stage V-overgangstermijnen te verlengen met 12 maanden. Dit geldt onder andere voor binnenvaartmotoren tot een vermogen van 300 kW. Voor binnenvaartmotoren met een vermogen boven de 300 kW geldt deze verlenging helaas nog niet. NMT blijft zich inzetten om ook voor deze categorie verlenging van de overgangstermijn te krijgen en heeft hierin bijval gekregen van CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Zij heeft met een aantal collega’s een brief heeft gestuurd aan Industrie-Commissaris Breton met het verzoek om ook voor binnenvaartmotoren boven de 300 kW de overgangstermijn te verlengen.

NMT geeft minicollege ‘Klimaat en milieu voor de scheepvaart’ aan politiek assistenten

NMT heeft een minicollege ‘Klimaat en milieu voor de scheepvaart’ gegeven aan een aantal politiek assistenten van Europarlementariërs. Politiek assistenten doen veel voorbereidend werk voor hun Europarlementariërs en het is dus van groot belang dat ook zij verstand hebben van onze sector en de zaken die daar spelen.

RIVM-onderzoek naar het ontstaan van microplastics

Het RIVM doet onderzoek naar het ontstaan van microplastics uit verf. In de scheepsbouw en bij scheepsonderhoud wordt veel verf gebruikt en de scheepvaart is daarom ook onderdeel van dit onderzoek. Namens de sector is NMT geïnterviewd voor dit onderzoek. Wij hebben uitleg gegeven welke maatregelen er worden genomen om te voorkomen dat verfdelen en dus microplastics in het milieu terechtkomen.