Vallen en opstaan voor winnaars NISS Maritieme Profielwerkstukkenwedstrijd in onderzoek naar autonoom varen

De NISS Profielwerkstukkenwedstrijd daagt scholieren uit om de maritieme wereld te verkennen. Aan de derde editie van deze wedstrijd namen vijfentwintig scholieren deel. Zij deden onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen; Van de nieuwe Zijderoute tot een CO2-neutrale garnalenkotter. Corné, Christiaan en Lennart, scholieren van de Guido de Brès (Wartburg College, Rotterdam), ontvingen met hun praktische en pragmatische onderzoek naar autonoom varende binnenvaartschepen de eerste prijs.

Het winnende team heeft een passie voor de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en dat is terug te lezen in het profielwerkstuk. In dit werkstuk maakten Corné Snoeij, Christiaan Theunisse en Lennart Nijsse een autonoom varend scheepje op schaal, om dit vervolgens te programmeren en in verschillende sprints te testen en verder te ontwikkelen. ‘We zijn onder de indruk van de creativiteit van dit werkstuk over een erg actueel onderwerp. Na het lezen en bekijken van de testvideo’s zien we dat de scholieren een proces hebben doorgemaakt van vallen en opstaan, maar uiteindelijk bereikten ze hun doel om hun scheepsmodel autonoom van A naar B te laten varen.’, aldus juryvoorzitter Arie Aalbers die ook de eerste prijs, een cheque van € 3.000,-, uitreikte tijdens de diploma-uitreiking van het winnende team.

Testopstelling voor golven in zwembad op een cruiseschip

Op CSG Het Streek in Ede werd de tweede prijs, een cheque van € 2.000,-, uitgereikt aan Mark Kevelam, Florian Tjepkema en Thomas Jansen. Zij deden onderzoek naar het opwekken en meten van golven in een zwembad op een cruiseschip. Hoewel de jury kritisch was op het uitgevoerde literatuuronderzoek en de formulering van bepaalde waardes, was men zeer onder de indruk van de testopstelling.

Ramen van oceaancruiseschepen

De derde prijs, goed voor een cheque van € 1.000,-, is overhandigd aan Jesse Bregman en Tom Groenhof van het RSG Lingecollege in Tiel. In dit profielwerkstuk, dat onderdeel was van het Meesterproef project voor het vak Onderzoek & Ontwerpen, werd in opdracht van het bedrijf Metaglas onderzoek gedaan naar de eisen die nodig zijn voor ramen van oceaancruiseschepen. Een specialistisch vakgebied, dat door deze prijswinnaars grondig werd onderzocht.

NISS Profielwerkstukkenwedstrijd

Met de profielwerkstukkenwedstrijd beoogt het NISS havo/vwo-scholieren kennis te laten maken met de maritieme sector en hen te inspireren tot het kiezen van een maritieme vervolgopleiding. Ook in het schooljaar 2019-2020 wordt de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd georganiseerd. Havo/vwo-scholieren die een profielwerkstuk maken over een maritiem onderwerp kunnen hieraan deelnemen. Kijk voor meer informatie op www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl.