Wärtsilä’s nieuwste voortstuwingsinnovatie bespaart tot 10% brandstof

Het innovatieve product Wärtsilä EnergoFlow zorgt ervoor dat de schroef een hoger rendement krijgt, door het richten van de wateraanstroom naar de schroef.

De nieuwe Wärtsilä EnergoFlow is een energiebesparend product waarmee de investering van de scheepsexploitant in minder dan twee jaar kan worden terugverdiend. Door de optimalisering van de wateraanstroming wordt het rendement van de schroef verhoogd. Wärtsilä’s oplossing kan tot wel 10 procent brandstofbesparing leiden.

De technologiegroep van Wärtsilä lanceert vandaag de nieuwste oplossing uit het voortstuwingsportfolio. Het product wordt op dinsdag 7 november geïntroduceerd op de eigen stand 2203 in hal 2 tijdens het Europort Event in Rotterdam. De nieuwe generatie ‘pre-swirl stators’ is het resultaat van jaren onderzoek en testen met schaalmodellen en metingen op ware grootte op zee, door de R&D-experts van Wärtsilä.

Het ontwerp van de Wärtsilä EnergoFlow zorgt ervoor dat één deel van de waterstroom bij het achtersteven in de tegenovergestelde richting van de draairichting van de propellor wordt geleid. De meerdere bladen (vinnen) van de stator, die zijn bevestigd aan de romp van het schip, optimaliseren de toestroom naar de propeller en voorkomen energieverlies. De gewelfde vinnen beperken de weerstand. De ring die de vinnen bij het uiteinde verbindt, zorgt voor een robuuste mechanische constructie.

Terugdringen van de brandstofkosten en milieubelasting

Dit is een grote prioriteit voor onder andere rederijen. Dankzij de Wärtsilä EnergoFlow is het mogelijk om tot 10 procent brandstofbesparing te bereiken.

“Wärtsilä’s innovatie stelt scheepseigenaren in staat brandstof te besparen. De Wärtsilä EnergoFlow zorgt ervoor dat de schroef een hoger rendement krijgt, door het richten van de wateraanstroom naar de schroef,” aldus Tamara de Gruyter, vicepresident bij Propulsion System Services. “Als gevolg van betere voortstuwingsefficiëntie en de hieruit voortkomende energiebesparingen zorgt Wärtsilä EnergoFlow voor een verminderde uitstoot. Investeringen in energie-efficiënte oplossingen zorgen voor kostenbesparingen, dragen bij aan de naleving van maritieme regelgeving en verminderen de gevolgen voor het milieu.”

De impact van de Wärtsilä EnergoFlow op het brandstofverbruik is het grootst wanneer de innovatie wordt gebruikt voor bulkschepen, tankers en andere schepen met een grote blok coëfficiënt. Bij bulkschepen kan bijvoorbeeld een brandstofbesparing tot 10 procent worden gerealiseerd. De Wärtsilä EnergoFlow betaalt zichzelf binnen 1 tot 2 jaar terug, afhankelijk van het scheepstype. De Wärtsilä EnergoFlow is beschikbaar voor nieuwe schepen en voor schepen die reeds in gebruik zijn.

De officiële productintroductie vindt plaats op 7 november om 14.00 uur, stand 2203 hal 2 op Europort.