Bakker Sliedrecht levert hoogspannings ‘levensader’ voor trainingscomplex Allseas

Elektrotechnisch installatiebedrijf Bakker Sliedrecht heeft de hoogspanningsinstallatie geleverd voor de nieuwe vestiging van Allseas in Heijningen. Die vormt de elektrische levensader voor een trainingscomplex voor de opleiding van eigen personeel en een productiefaciliteit van het offshorebedrijf.

Het aanleggen van hoogspanningsinfrastructuur is een specialisme van Bakker Sliedrecht. In overleg met klant, netbeheerder en energieleverancier adviseerde het bedrijf de beste oplossing voor het hoogspanningsnetwerk. Daarna volgde de engineering, installatie en aansluiting op het hoogspanningsnet. ,,We fungeren bij een dergelijk project meer als system integrator dan als installateur,” vertelt Jan Grauss, Tender Manager Industry & Offshore Wind bij Bakker Sliedrecht. ,,Hier kunnen we echt ons specialisme laten zien. Je moet gecertificeerd zijn en gespecialiseerde mensen hebben om aan hoogspanningsinstallaties te mogen werken. Als je bijvoorbeeld niet de juiste kabels of componenten gebruikt, dreigt het gevaar van vervuiling van het net.”

Allseas is wereldleider op het gebied van offshore-pijpleidingsystemen, heavy lift en onderwater-constructies. De nieuwe vestiging in Heijningen zit op een voormalige scheepswerf aan het water en wordt onder meer gebruikt voor het trainen van personeel, bijvoorbeeld in laswerk. Verder worden er groot materieel en constructies voor Allseas’ eigen schepen en projecten gefabriceerd en getest.

De daarbij gebruikte apparatuur vraagt veel vermogen. Vandaar dat een hoogspanningsinstallatie nodig is. Bakker Sliedrecht installeerde die via grote en kleinere transformatiestations op het terrein. Het project is medio mei opgeleverd na een succesvolle inbedrijfstelling, waarna de rest van het complex kan worden afgebouwd. Dat wordt medio augustus opgeleverd. ,,De hoogspanningsinstallatie is de levensader van de vestiging. Zonder stroom ligt alles plat en werkt niets meer,” stelt projectmanager Fred Hordijk van Bakker Sliedrecht.

Het elektrotechnisch installatiebedrijf fungeerde bij het project als onderaannemer voor laagspanningsinstallateur Hoppenbrouwers Techniek, met wie het al eerder samenwerkte bij diverse projecten. Voor Allseas leverde Bakker Sliedrecht eerder diverse elektrische installaties voor de energieopwekking en automatisering voor schepen in de vloot van gespecialiseerde heavy-lift-, pijpleg- en ondersteuningsschepen.

De nieuwbouw in Heijningen wordt gerealiseerd door Heembouw. Bakker Sliedrecht heeft ook de opdracht gekregen om de hoogspanningsinstallatie na oplevering te beheren en te onderhouden, inclusief installatieverantwoordelijkheid.