Encoders die geschikt zijn voor uiterst zware belastingen en toch met de grootst mogelijke nauwkeurigheid.

Men is altijd op zoek naar componenten voor schepen die bestand zijn tegen de meest ongunstige bedrijfsomstandigheden, die gemakkelijk te onderhouden en energie-efficiënt zijn en tevens geschikt voor een uiterst nauwkeurige snelheidsregeling.

Meer informatie

In scheepvaarttoepassingen benedendeks is de ruimte beperkt. Als het ontwerp van motor- en regelsysteem kan worden vereenvoudigd, is dat een groot voordeel. Maar het belangrijkste is dat er nauwkeurig feedback wordt geleverd zonder pauzes of kortstondige onderbrekingen.

Een voorbeeld van een veel gebruikt product in schepen is een magnetische encoder zonder eigen lagers. Deze heeft de vorm van een deelbare ring en kan rechtstreeks worden geïnstalleerd op een grote motor- of schroefas De terugkoppeling wordt opgepikt door twee vast gemonteerde aftastkoppen. Deze oplossing voldoet aan de speciale mechanische omstandigheden die zich op zee voordoen, waar tijdelijk axiale verplaatsingen van de as onvermijdelijk zijn, vooral tijdens de startfase van de motor. Het voortstuwingssysteem wordt belast door de krachten van de zee, die verschillende belastingen creëren afhankelijk van de stroming, richting en weerstand. Deze encoderoplossing is de enige op de markt die een axiale verplaatsing van ± 4 millimeter toelaat.

Deze toepassing vereist een redundant signaal, en met de dubbele aftastkoppen levert dit systeem de constante rotatiefeedback die nodig is, met een eenvoudig en ruimtebesparend ontwerp. Hoewel de ringafmetingen groot zijn, is de encoder gemakkelijk te monteren, omdat hij in segmenten kan worden verdeeld.

Kijk voor meer informatie op de website.