In memoriam: Alex Cofino

Op zondagavond 10 oktober 2021 bereikte ons het zeer verdrietige nieuws van het totaal onverwachte overlijden van onze zeer gewaardeerde collega Alex Cofino, hoofd van de NIOZ-Nationale Mariene onderzoeks Faciliteiten (NMF). Door zijn hartelijke, open persoonlijkheid, professionaliteit en ervaren, constructieve blik, kennis en kunde was hij bij NMF de spreekwoordelijke ‘juiste man, op het juiste moment op de juiste plaats’. Zijn overlijden slaat een diep gat in de organisatie; we zullen hem enorm missen.

Leidende rol vernieuwing Nederlandse onderzoeksvloot

Alex werkte sinds 1 juli 2019 bij de afdeling NMF van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de grootste van de negen nationale instituten van NWO. Hij had onder andere een sturende rol in de werkgroep nationale vlootvernieuwing, en vertegenwoordigde NIOZ richting de (inter-)nationale maritieme sector. Als projectleider van de lopende nieuwbouw van drie nieuwe nationale onderzoeksschepen was hij de voortstuwende kracht die met niet aflatende energie de verschillende complexe trajecten uitstekend wist te managen. Met zijn grote internationale netwerk en werkervaring zette hij de projectteams neer die de komende jaren deze grote klus moeten gaan klaren. Hij wist de verschillende benodigde expertises samen te brengen en met zijn enthousiasme hechte teams te vormen die nu verder moeten zonder hem, maar dat zeker zullen doen met Alex in gedachten.

Over NIOZ-NMF

NIOZ-NMF beheert en verzorgt de nationale zeegaande onderzoeksfaciliteiten. De vloot bestaat uit drie schepen waarmee onderzoek in ondiepe kustgebieden tot in de open oceaan wordt gefaciliteerd. Daarnaast verzorgt de afdeling de logistiek, planning, technische ondersteuning en het datamanagement van de onderzoekschepen. Ook ontwikkelt, bouwt en beheert de afdeling gespecialiseerde apparatuur voor zeeonderzoek. Alex was altijd zeer betrokken bij zijn medewerkers en wist met zijn onschatbare ervaring en kennis de afdeling in korte tijd verder te ontwikkelen.