Canopée (1)

Canopée is Schip van het Jaar met kijk op de toekomst

7 november 2023

Tijdens de onofficiële start van Europort, het Maritime Awards Gala op maandagavond, ontving Neptune Shipyards de prijs voor ‘Maritime Ship of the Year Award’. Hun dubbel aangedreven Open Top RoRo vessel met de naam Canopée heeft een windondersteunende scheepsaandrijving en geeft een kijkje in wat de toekomst van de scheepvaart zou kunnen zijn.

Tegenover de Ledenwand van de NMT-stand werd op dinsdagmorgen een grote foto van de Canopée onthuld door Bas Ort (Voorzitter van NMT) en Klaas Beuckens (Neptune Shipyards). 

‘’We hebben met heel veel trots dit schip gebouwd. Dat je dan de Schip van het Jaar-Award in ontvangst mag nemen is een geweldig gevoel.’’ Klaas Beuckens, die gisteren de prijs in ontvangst nam is zichtbaar trots.  

Tijdens het bouwen hadden ze bij Neptune al door dat dit schip bijzonder was. ‘’Als je met Oceanwings en het eerste nieuwbouw schip met windondersteuning bezig bent, dan heb je al wel in gedachte dat dat iets heel moois zou kunnen worden’’, legt Beuckens uit. 

De jury van de Maritime Awards was het hier volledig mee eens. Vooral de manier waarop Neptune Shipyards alle eisen, die vaak tegenstrijdig zijn, samen heeft weten te brengen is iets waar de jury van onder de indruk is. Ontwerp, technologie, veiligheid, bouw en economische betekenis komen op bijzondere wijze samen in de Canopée. 

Duurzaamheid 

Het gebruik van windshields is een grote stap in de verduurzaming van de scheepvaart. Klaas Beuckens ligt toe: ‘’Het systeem werkt en het schip vaart daar goed op. Het is baanbrekend in de zin van windondersteuning, Je kunt daar je carbon footprint drastisch mee reduceren.’’ 

Als je het Klaas Beuckens vraagt dienen de Maritime Awards meerdere doelen. Naast dat het fijn en belangrijk is dat de winnaars waardering krijgen voor de unieke prestaties die ze neerzetten, is het essentieel voor de toekomst. Beuckens: ‘’Het is een motivatie naar de volgende generatie om werkzaam te zijn in deze mooie industrie’’.