DMC levert FLEX tunnels voor twee koppelverbanden

10 oktober 2022

Damen Marine Components (DMC) heeft opnieuw een opdracht ontvangen voor de levering van FLEX Tunnels, complete roersystemen en Rotor Manoeuvreer Systemen (RMS), voor twee nieuwe koppelverbanden. Opdrachtgever is Den Breejen Shipyard uit Hardinxveld-Giessendam. Deze werf zal de koppelverbanden bouwen in opdracht van Rhenus PartnerShip GmbH & Co.KG uit Duisburg. Een unieke samenwerking, waarbij voor het eerst sinds lange tijd complete binnenvaartschepen in Nederland zullen worden gebouwd en afgebouwd. In de twee nieuw te bouwen koppelverbanden worden FLEX Tunnels geïnstalleerd, het befaamde uitklapbare tunnelsysteem dat de efficiëntie en inzetbaarheid van een schip aanzienlijk verhoogt. Daarbij levert DMC een compleet 6-roerensysteem.

Veiliger en zuiniger

Het voorschip van de bak wordt voorzien van een Rotor Manoeuvreer Systeem (RMS). Dit systeem, dat al sinds eind jaren tachtig door Damen Marine Components wordt geleverd, garandeert koersvastheid van het schip, ook bij geringe diepgang en (sterke) zijwind. De belangstelling van ondernemers in de binnenvaart voor RMS groeit de laatste jaren sterk, omdat steeds meer schepen worden ontworpen voor het varen bij lage waterstand. RMS maakt de schepen niet alleen veiliger maar levert ook een aanzienlijke besparing op in het brandstofverbruik.

Volledig pakket

Den Breejen Shipyard heeft DMC de opdracht gegeven voor het ontwerp, de fabricage en de installatie van een volledig pakket voor twee koppelverbanden. Naast de FLEX Tunnels en RMS met alle bijbehonrende hydrauliek en besturing, levert DMC ook: twee straalbuizen type Optima; twee hoog rendementsschroeven; een systeem van gelijktijdig gesynchroniseerde aandrijving van 6 roeren (2x drie-roeren); per schroef een 3 roerensysteem plus een besturingssysteem type SP2700. Deze schepen zijn niet de eersten die DMC voor Rhenus voorziet van FLEX Tunnels. Het allereerste schip met FLEX Tunnels, de Rhenus Duisburg, is 10 jaar geleden in bedrijf genomen en functioneert nog altijd probleemloos. Voor Den Breejen Shipyard betekent deze opdracht wel een eerste kennismaking met Rhenus. Commercieel Manager Ben de Rooy: “Wij zijn een allround scheepswerf, maar voor Rhenus PartnerShip hebben wij nog niet eerder een soortgelijk schip gebouwd. We zijn dan ook heel blij met deze samenwerking.”

Korte afstand

Leo van Zon, Area Sales Manager bij Damen Marine Components: “Wij zijn heel blij met het vertrouwen dat zowel Den Breejen als Rhenus in ons stellen. Voor ons is dit een bijzondere opdracht. De bouw zal in zijn geheel plaatsvinden bij een Nederlandse werf – een keuze die Rhenus bewust gemaakt heeft. Grote voordelen hiervan zijn niet alleen de korte reisafstand en de korte communicatielijnen, maar ook de perfecte kwaliteit, die wij samen kunnen garanderen.”

Innovaties voor duurzaamheid

Herbert Berger, directeur van Rhenus PartnerShip, vult aan: “Wij willen op het gebied van duurzaamheid en veiligheid geen kleine stapjes meer maken, maar baanbrekend vooruitgang boeken. Daarom maken wij graag gebruik van alle innovaties die voor onze nieuwe schepen beschikbaar zijn. De FLEX Tunnel en de RMS van DMC zijn wat ons betreft belangrijke systemen.” Het rompontwerp is ontwikkeld door maritiem onderzoekscentrum DST (Development Centre for Ship Technology and Transport Systems) in Duisburg. Het eerste schip zal naar verwachting in oktober 2023 door Rhenus in gebruik genomen worden, het tweede schip volgt in februari 2024.