Royal Van Der Leun

Familiebedrijf Royal Van der Leun groeit gewoon door in uitdagend jaar

13 juni 2023

Het bedrijf in baggerdorp Sliedrecht, werd opgericht door familie Van der Leun. In de jaren zestig neemt de vader van nu CEO Martin den Breejen, het bedrijf over. Martin is inmiddels de langstzittende CEO in de geschiedenis van het familiebedrijf. Er zijn onder zijn bewind drie divisies actief; Electrical Marine Systems, Electrobouw en Metaalbewerking. Diverse sectoren worden daarmee bediend: bouw, bagger, offshore, maritiem en sinds kort ook superjachtbouw. Martin: “De omzet in de bagger, offshore en maritieme sector, bleef in 2022 zo’n 15% achter op begroting. Een logisch gevolg van de beperkte nieuwbouwprojecten wereldwijd. Onze maritieme service afdeling draaide wel buitengewoon goed. Onze droge tak, de utiliteitsbouw, deed het veel beter dan begroot. Al met al draaiden we in 2022 een prima jaar.” Qua maritieme nieuwbouwprojecten zag Martin eind 2022 wel een opleving. Die zet nog steeds door. “De oorlog in Europa deed flink wat stof opwaaien begin 2022. De grondstofmarkten kregen een klap, de energieprijzen namen een vlucht en het algemene consumentenvertrouwen daalde. Het schokeffect is nu eindelijk weer een beetje weggeëbd.”

Al drie jaar was het bedrijf bezig met het opzetten van een vestiging in het Russische St. Petersburg. “Er was daar veel potentieel”, geeft Martin aan. Door allerlei omstandigheden liep het project echter vertraging op. Martin: “Toen de oorlog zich aandiende, konden we nog net op tijd de stekker uit het hele project trekken.” Desalniettemin verspreidt het netwerk van Royal Van der Leun zich steeds verder over de wereld. Sinds de eerste buitenlandse vestiging in 2003 werd geopend in China, volgden nog vele andere vestigingen.

In 2022 kwam er een vestiging bij in Canada en Spanje. In het afgelopen jaar werden ook de plannen goedgekeurd voor uitbreiding van de vestiging in Vietnam. Verder ging het bedrijf in 2022 ook een samenwerking aan met een lokale partner in Amerika. Royal Van der Leun produceert in Sliedrecht, maar ook op de locaties in Vietnam en China. In het afgelopen jaar groeide het aantal medewerkers met 20 vaste krachten. Er werken nu wereldwijd 250 vaste krachten voor het 102-jarige bedrijf. “Om pieken op te vangen huurden we in 2022 ook zo’n 25 inleenkrachten in. Toen er op onze vestiging in Roemenië ruimte ontstond, hebben we onze Roemeense krachten elders aan het werk gezet. Het vinden van goede vakmensen hier in Nederland, blijft een uitdaging. Daarom werven we ook steeds vaker in het buitenland.”

Nu ook actief in de superjachtbouw

Een bijzondere weg die werd ingeslagen is de oprichting van Van der Leun Yachting. NMT Magazine sprak in 2020 al eerder met Martin en toen gaf hij aan te willen onderzoeken of de superjachtbouw potentieel heeft voor Royal Van der Leun. Die onderzoeksvraag werd positief beantwoord. Martin: “We richten ons in beginsel vooral op conversieprojecten, waarvan we er nu ook al een aantal hebben gedaan. Als een eigenaar van een jacht wil overschakelen op (deels) hybride voortstuwing, dan hebben wij ook daarvoor de juiste oplossingen in huis. Het verklaart mede waarom we een kantoor in Spanje hebben geopend, op het eiland Mallorca. Het eiland is een belangrijke hotspot voor jachteigenaren. We verwachten veel van deze nieuwe markt op de lange termijn.”

Dit is het eerste deel van een artikel dat begin juni is verschenen in de Sectorjaarspecial van het NMT Magazine; een magazine & sectorjaarverslag in één. Verder lezen? Klik hier!

Klik hier om het complete magazine online door te bladeren