GBM Works zet belangrijke stap in ontwikkeling stille offshore heitechnologie met Multiped als basis.
Windturbines installeren met minder onderwaterherrie lijkt een utopie. Toch is dit precies wat GBM Works bereikt met hun baanbrekende Vibrojet® technologie. Door vibratie en waterinjectie te gebruiken (in plaats van traditionele heimethoden), pakt het bedrijf een van de grootste uitdagingen in offshore windenergie aan: geluidsoverlast voor zeeleven tijdens de installatie van funderingspalen.
In samenwerking met MSA-Service en hun data-acquisitieplatform Multiped worden nu de eerste grootschalige tests uitgevoerd. Lead Operations Engineer Siemen Dasselaar vertelt in dit artikel over twee cruciale onderzoeksprojecten: SIMOX en SIMPLE III.
Met geavanceerde data-analyse als kern van dit onderzoek bewijst GBM Works dat stille installatie niet langer slechts een idee is. Laten we ontdekken hoe precies.
Van simulatie naar innovatie
Met een achtergrond in onderzoek en productontwikkeling brengt Dasselaar waardevolle expertise naar GBM Works. "Voordat ik bij GBM Works kwam, werkte ik aan productontwikkeling van baggerschepen en diepzeemijnbouw," vertelt hij. "Die ervaring komt nu goed van pas bij het ontwikkelen van onze Vibrojet® technologie. In de afgelopen jaren hebben we een compleet nieuwe aanpak voor het heien van funderingspalen ontwikkeld.” Bij GBM Works leidt hij de testfases binnen productontwikkeling van de Vibrojet®-technologie.
Revolutionaire techniek in actie
De kern van de innovatie zit in de unieke toepassing van water en trillingen. "In plaats van een paal met geweld de grond in te slaan, maken we gebruik van water en trillingen,” legt Dasselaar uit. “We creëren binnenin de monopaal een mengsel waardoor we met vloeistofweerstand werken in plaats van grondweerstand. Door verticale trillingen toe te voegen, kunnen we de paal veel stiller installeren.
Een belangrijk voordeel is dat we geen bubbelgordijnen meer nodig hebben om onderwatergeluid te dempen. Bovendien kunnen we met minder staal toe in de constructie, heeft deze techniek potentieel minder CO2-uitstoot én bereiken we een diepere 'Target Depth' (in vergelijking met enkel het gebruik van de Vibrohammer) - het punt waarop de paal zijn gewenste diepte bereikt."
Twee projecten, één doel
De effectiviteit van de Vibrojet® technologie wordt in twee belangrijke projecten getest. In het SIMOX-project werkte een breed consortium van toonaangevende bedrijven samen om verschillende innovatieve installatietechnieken te vergelijken. "We kijken niet alleen naar het installatieproces," vertelt Dasselaar. "We onderzoeken ook hoe de palen zich gedragen onder verschillende zijwaartse belastingen om te onderzoeken of de monopiles die met deze technologie zijn geïnstalleerd decennia lang mee kunnen.
Parallel hieraan vormt het SIMPLE III-project de laatste testfase voordat de technologie commercieel toegepast kan worden. "Met een testpaal van 55 meter gaan we nu echt de diepte in," licht Dasselaar toe. "Dit is het moment waarop we bewijzen dat onze technologie ook op commerciële schaal werkt."
De zoektocht naar betrouwbare data acquisitie
De complexiteit van deze tests vraagt om geavanceerde meetmethoden. "Bij zo'n innovatief project staat of valt alles, onder anderen, met betrouwbare en precieze meetgegevens," vervolgt Dasselaar. "We hebben te maken met een scala aan sensoren: bijvoorbeeld hoogfrequente accelerometers, druk-, debiet-, reksensoren." Deze uitdaging bracht GBM Works bij MSA-Service en hun Multiped platform. "We hebben verschillende systemen bekeken, maar Multiped sprong eruit door de combinatie van flexibiliteit en gebruiksgemak," vertelt Dasselaar.
"Het systeem is goed integreerbaar in onze opstelling en biedt ook een toegankelijke webinterface voor zowel dataloggen als data-opslag. Je kunt werken met verschillende sampling rates - tot wel 1 kHz." De flexibele huurconstructie was een extra pluspunt. "De mogelijkheid om het systeem te huren past bij de dynamische aard van ons werk."
"We hadden eerder met MSA-Service samengewerkt, en omdat die samenwerking succesvol bleek, kozen we hen voor ons belangrijkste en meest uitdagende project."
Flexibiliteit als sleutelfactor voor onderzoek
“MSA-Service begrijpt dat bij dit soort onderzoek de context nog weleens verandert,” zegt Dasselaar. “Ze zetten hun expertise flexibel in en denken mee over praktische oplossingen.” Het Multiped-platform biedt configureerbare dashboards voor verschillende gebruikers, van observers tot operators, waardoor iedereen toegang heeft tot de juiste informatie.
De gecombineerde kracht van innovatieve technologie voor het installeren van monopiles én slimme datalogging werpt zijn vruchten af. “De combinatie van onze Vibrojet®-technologie met Multipeds dataloggingcapaciteiten geeft ons veel inzicht,” vervolgt Dasselaar. “We kunnen nu real-time zien wat er gebeurt, zoals “ondergrondse ogen“. Wat ons onderzoek en de kwaliteit van onze resultaten versterkt.”
Toekomstperspectief: stiller monopiles installeren dichtbij
De vraag of stil heien mogelijk is, lijkt met deze technologie steeds dichterbij te komen. De unieke samenwerking tussen innovatieve installatietechnologie van GBM Works en de geavanceerde dataverwerking van MSA-Service brengt de offshore windindustrie een stap dichter bij dit doel