Biofouling Antifouling Effect On Ship Emissions Green Deal

Green Deal Validation: één van de projecten van het innovatieteam

3 april 2025

Duurzaamheid en innovatie zijn termen die vaak gebruikt worden. Niet alleen in de scheepsbouw- en offshore energie-industrie, maar overal. Het zijn zogenaamde ‘containerbegrippen’ geworden. Hierdoor is het niet altijd duidelijk wat er met deze begrippen bedoeld wordt. In dit artikel geven we een voorbeeld van hoe NMT-IRO zich met duurzaamheid en innovatie bezighoudt.

Binnen NMT-IRO bestaat de afdeling ‘innovatie’. Deze afdeling initieert en neemt deel aan projecten. Deze projecten kunnen zich lokaal, nationaal of internationaal afspelen. De rol van NMT-IRO kan per project verschillen. Door hieraan deel te nemen, zijn we op de hoogte van ontwikkelingen, innovaties en veranderingen in de sectoren. Daarnaast kunnen we actief lidbedrijven en kennisinstellingen koppelen aan projecten en/of kennispartners die voor hen interessant kunnen zijn.

Deze projecten zijn nodig om onze sectoren toekomstbestendig te houden. (In de toekomst) duurzamer kunnen opereren is essentieel om zowel de economische als de ecologische veerkracht van de sector te kunnen blijven behouden. Echter, deze verandering brengt uitdagingen met zich mee. Iedereen wil concurrerend blijven, maar het milieu en de toekomst niet uit het oog verliezen.

Het Green Deal Validation Program
Eén van de projecten waar NMT-IRO momenteel bij betrokken is, is het Green Deal Validation Program. Dat maakt onderdeel uit van de grotere Green Deal. In de Green Deal zijn afspraken gemaakt om Europa voor 2050 klimaatneutraal te maken. In het Green Deal Validation Program staan nieuwe technologieën en innovaties die hieraan bij kunnen dragen centraal.

Om goede keuzes uit de nieuwe technologieën die emissiereductie opleveren te kunnen maken, is het essentieel dat er betrouwbare informatie beschikbaar is over de mogelijke effecten van die nieuwe technologieën. Binnen het Green Deal Validation Program voeren kennisinstituten als TNO en Marin validaties uit. Dit houdt in dat zij de prestaties van de nieuwe, duurzame innovaties beoordelen. Een innovatie wordt dan getoetst om de maatschappelijke, economische en technische impact vast te stellen. Zo wordt inzichtelijk gemaakt welke oplossingen en innovaties op wat voor manier bijdragen aan een schonere en efficiëntere scheepvaart.

Less fouling, less impact
Vorige week is het rapport over biofouling- en antifoulingtechnieken op onze website gepubliceerd (‘Less fouling, less impact). Dit is een van de rapporten van het Green Deal Validation programma. Dit rapport geeft inzicht in de nieuwe ontwikkelingen in deze technieken voor scheepseigenaren, werven en operators. Hierdoor kan het rapport helpen bij keuzes die gemaakt moeten worden wat betreft antifouling strategieën. Deze strategieën kunnen gebruikt worden om brandstofverbruik en emissies te verminderen.

Biofouling heeft een grote impact op schepen. Onder biofouling verstaan we de aangroei die op de scheepsromp ontstaat. Dit heeft een effect op bijvoorbeeld de hydrodynamische weerstand, omdat de romp minder glad is. De ruwheid van de aangroei zorgt voor weerstand. Dat zorgt vervolgens voor meer brandstofverbruik.

Antifouling coatings helpen om de aangroei op schepen te vertragen. Er zijn echter verschillende antifoulingtechnieken en mogelijkheden.

Verder gaat het rapport in op detectie van biofouling via monitoringsdata en de vraag of er een model bestaat om de invloed van biofouling te voorspellen.

Het Green Deal Validation Program bestaat uit verschillende onderwerpen en rapporten. Als deze rapporten uitkomen, verschijnen ze op onze website. Het validatieprogramma loopt in ieder geval nog tot eind 2025. Op dit moment zijn ook de rapporten over Methanol, Cold Ironing, Energy Saving Devices, Wind Propulsion,  Selective Catalyc Reduction aftertreatment systems al beschikbaar. Binnenkort komen daar de volgende rapporten bij:

  • Sustainability and appliciability of biodiesel for sea vessels
  • Contra Rotating Ptopellers (CRP)
  • Ship-based Carbon Capture (SBCC)

Wil je meer weten en de rapporten lezen? Dat kan via deze link. Voor vragen kun je contact opnemen met Martine Gatsonided via gatsonides@maritimetechnology.nl