Verkiezingsdebat

Het Groot Maritiem Verkiezingsdebat

7 november 2023

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen later deze maand vond dinsdagmiddag tijdens Europort het Groot Maritiem Verkiezingsdebat plaats. De organisatie was een samenwerking van de IRO, KVNR, de Vereniging van Waterbouwers en NMT. Onder leiding van Twan Huys gingen Joris Thijssen (Groenlinks/PvdA), Aukje de Vries (VVD), Andre Flach (SGP) en Harmen Krul (CDA) het gesprek met elkaar aan.

Annet Koster liep met een microfoon door de zaal. Op deze manier waren de vragen van het publiek voor iedereen goed verstaanbaar. Daarnaast gaf haar het de mogelijkheid om zo nu en dan zelf een vraag te stellen. 

Het debat was opgesplitst in 3 rondes. Iedere ronde werd ingeleid door een vraag uit het publiek. Er was aandacht voor onder andere het belang van een betrouwbare overheid, oneerlijke concurrentie en de noodzaak van energietransitie.  

Op veel vlakken waren de vier partijen het niet met elkaar eens. Allemaal zien ze het belang van inzetten om meer onafhankelijk te worden als sector, ofwel alleen ofwel in Europees verband. Dit om oneerlijke concurrentie tegen te gaan of voor te blijven. Positief opvallend was hoe vaak de verschillende partijen de Maritieme Sectoragenda aanhaalden, die eind vorige maand gepubliceerd is. 

Na een wat rustige start van het debat wakkerde het vuur aan toen het onderwerp ‘belastingen’ ter sprake kwam. Er werden hier en daar wat woorden in de mond gelegd en op de persoon gespeeld. 

Eén keer ontstond er spontaan applaus onder de aanwezigen. Tijdens het onderwerp ‘maritieme autoriteit’ bracht Harmen Krul de werkwijze van Denemarken op en dat we daar in Nederland een voorbeeld aan zouden moeten nemen. Dit was iets wat duidelijk goed viel bij de meerderheid van het publiek. 

Het Groot Maritiem Verkiezingsdebat was een mooi voorproefje voor het grote debat van aankomende zondag.