Holland Shipyards Group zet grote stap voorwaarts met contract voor vier autonome elektrische veerboten

10 oktober 2022

Holland Shipyards Group heeft een contract getekend met Trafikverket (Zweden) voor de levering van twee plus twee autonome volledig elektrische veerboten. De ponten varen volgens autonomieniveau 2 en worden bestuurd vanuit het bedieningscentrum in Stockholm. “We zijn enorm trots om deel uit te maken van deze baanbrekende stap in de scheepsbouw”, zegt Cor Hoogendoorn (directeur Holland Shipyards Group)

Besturing op afstand

Het contract omvat de levering van twee veerboten met vier automooring-faciliteiten en twee laadstations, een simulatorfaciliteit en een bedieningscentrum aan wal. De aanbesteding omvat de gehele scope: vier veerboten, acht automooring-faciliteiten, vier laadstations en meer. De veerboten, met afmetingen van 86,00 bij 14,24 m en een laadvermogen van 60 auto's, zijn bedoeld als autonome schepen van niveau 2 (IMO). Dit betekent dat het schip op afstand wordt gemonitord, maar dat er wel bemanning aan boord is die de controle kan overnemen wanneer dat nodig is. De oversteek gebeurt met een druk op de knop. Tijdens het aanmeren worden de schepen binnen circa vier minuten opgeladen door een walstroomvoorziening.

Veilig vervoer

De implementatie van autonome vaartechnologie is bedoeld om de veiligheid van passagiers op de lange termijn te vergroten. Wanneer een volledig operationeel systeem aanwezig is, kunnen situaties op een geheel consistente manier worden aangepakt, waardoor het risico op 'onverwachte acties’ wordt verkleind. Om onafhankelijk van bemanningen te kunnen opereren, moeten veel systemen op afstand bedienbaar en redundant zijn, zodat er altijd een alternatieve optie beschikbaar is wanneer dat nodig is. Dit betekent dat het niveau van inputs en outputs in het Integrated Automations System (IAS) van het schip groot zal zijn. Het IAS zal op zijn beurt worden gespiegeld in een controlecentrum op land, waardoor monitoringpersoneel volledige toegang heeft tot alle vitale functies van het schip. De eerste veerboot moet in de tweede helft van 2024 worden afgeleverd en de andere veerboten zullen daarna met constante tussenpozen aankomen. Koploper in elektrische schepen Holland Shipyards Group heeft bewezen een voorloper te zijn in de elektrificatie van schepen en leverde in de afgelopen vijf jaar diverse elektrische en hybride veerboten aan klanten in Noordwest-Europa.