Kooiman Marine Group ontvangt Green Award Gold Certificaat voor MBS Mariëtte

5 augustus 2022

Een half jaar geleden leverde Kooiman Marine Group de Mariëtte op, hun bouwnummer 213. Een schitterend beunschip en een van de groenste in zijn soort. De overhandiging van het Green Award Gold Certificaat, een keurmerk voor schepen die voldoen aan hoge eisen op het gebied van veiligheid en het milieu, is hiervan een mooie bevestiging.

Euro VI-motoren

Het mbs Mariëtte, 86 x 9,49 x 4,02 meter en 2.235 ton, voldoet met twee Euro VI-motoren meer dan ruimschoots aan de geldende emissie-eisen. Met Stage-V onderscheidt het zich in de branche als een schoon schip met een bijzonder laag brandstofverbruik. De hybride voortstuwing realiseerde Kooiman Scheepselektro samen met Holland Ship Electric (HSE). De DAF/PACCAR MX13-390 hoofdmotor als ook de DAF/PACCAR MX13-315G hoofdgenerator zijn geleverd met gecombineerde roetfilter/AdBlue-katalysator (DOC/DPF/SCR). Als havenset is er een JCB; eveneens Stage-V. Tijdens normale vaart staat er één motor met reductiekast op de schroefas geschakeld. Voor extra vermogen levert de 355 kW DAF Paccar-generator energie aan een PM-elektromotor om de schroefas. Deze PM-elektromotor functioneert eveneens als as-generator via een zogeheten microgrid-control om energie voor algemeen verbruik te leveren.

Kooiman Marine Diagnostics

Naast dat het mbs Mariëtte over de schoonste motoren beschikt, beschikt het ook over de nieuwste software van Kooiman Marine Group; Kooiman Marine Diagnostics. Met deze gebruiksvriendelijke software wordt diverse scheepsdata inzichtelijk gemaakt, waardoor prestaties en de status van het schip gemonitord kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandstofverbruik en/of -besparing, analyse van de vaarprofielen of de onderhoudsbehoefte.

Eigenaar Chris Zuiddam

Eigenaar Chris Zuiddam is zeer tevreden over zijn schip. “Het is duurzaam, modern en voldoet eigenlijk aan al mijn wensen, ook qua wooncomfort.” Het gehele roefdek is speelruimte voor de kinderen, omgeven door een rvs hekwerk en op het voorschip is een dubbele garage voor twee auto’s. “In techniek, uitvoering en bereidwilligheid hebben we aan de Kooiman Marine Group veel te danken. Er wordt niet op kwaliteit beknibbeld.”