Holland Ocean Team

Met waterstof de oceaan over roeien

18 oktober 2023

Als eerste roeiteam ooit neemt Holland Ocean Team een fuelcell op waterstof mee wanneer zij volgend jaar de Atlantische Oceaan over roeien. Met deze energievoorziening wordt de watermaker gevoed. Het is een test om te zien of de installatie een alternatief kan vormen voor de energievoorziening op zo'n klein vaartuig.

Holland Ocean Team doet mee aan de World's Toughest Row vanaf de Canarische Eilanden naar Antigua in december 2024. Aan deze jaarlijkse oceaanroeirace doen teams vanuit de hele wereld mee. Rutger Menger, Matthys van Noorden en Ron Straver gaan alles op alles zetten om de 5000 km zo snel mogelijk af te leggen. Zij roeien ook om donaties op te halen voor stichting ALS Nederland.

Het is een uitputtingsslag voor mens en materiaal. Een gemiddelde oversteek duurt tussen de 35 en 45 dagen, maar door slecht weer en pech aan de boot kan het ook zomaar 60 dagen kosten voordat de finish wordt bereikt. Er wordt 24 uur per dag geroeid in toerbeurten, de roeiers gebruiken daarbij meer dan 5000 Kcal per dag! Hiervoor nemen ze veel gedroogd eten mee aan boord, maar water wordt onderweg geproduceerd door de watermaker. Voor- en achterop de boot zijn cabines waar geslapen kan worden, hoewel de ruimte zeer beperkt is.

De wedstrijdorganisatie ondersteunt de primeur met de waterstof brandstofcel van harte, zij moedigt dit soort innovaties aan vanuit het streven naar een fossielvrije samenleving. Voor bedrijven biedt deze roeirace uitgebreide mogelijkheden voor publiciteit. In de voorbereiding en tijdens de oversteek houden de roeiers contact via een satellietzender, zo kan via social media en pers verslag worden gedaan van alle bijzondere ervaringen die onderweg worden opgedaan.

Het Holland Ocean Team is volop bezig met de voorbereidingen. In september hebben zij de verplichte cursussen in Zuid-Engeland met succes afgerond en nu richt het team zich op de aankoop van een goede oceaanboot. Vanaf het komende voorjaar wordt er intensief getraind op IJsselmeer en Noordzee. De roeiers willen graag in contact komen met bedrijven die deze sportieve uitdaging willen ondersteunen. Op hun website staat verdere informatie:

www.teamhot.nl

Instagram https://www.instagram.com/hollandoceanteam/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/holland-ocean-team

Facebook: https://www.facebook.com//hollandoceanteam