4

MID-avond over MRV en ETS voor bagger en offshore

9 april 2024

Vanaf 1 januari wordt het toepassingsgebied van het Emission Trading System (ETS) uitgebreid, waardoor het ook van toepassing zal zijn op de maritieme sector. 

Welke regelgeving bestaat er vanuit de IMO en EU als het gaat om de uitstoot van broeikassen? Wat voor impact heeft deze regelgeving op partijen die schepen bezitten, exploiteren of charteren? En dan in het bijzonder bagger- en offshoreschepen. Hoe voldoe je aan de daarbij horende Monitoring, Reporting and Verification (MRV).

Om dit in detail te ontdekken, nodigen we je uit voor de MID-avond die zich richt op “Monitoring, reporting and verification of EU ETS in de bagger- en offshoresector”. Een thema waar elke partij die schepen bezit, exploiteert of chartert te maken krijgt!

Met onze sprekers Nick Lurkin van KVNR en Jasper Barsingerhorn en Koen Batteram van Bureau Veritas beloven we je een leerzame MID-avond inclusief diner op 25 april 2024. Je kunt je eenvoudig aanmelden via deze link

Locatie

Hotel Princeville, Princenhagelaan 5 te 4813 DA Breda

Het programma van de MID-avond

17.00 Ontvangst met drankje

17.45 Opening door bestuur

18.00 Aanvang diner & presentaties

21.00 Nagerecht

21.15 Koffie en discussie

Over de sprekers

Nick Lurkin werkt als Senior-Adviseur Klimaat & Milieu bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) sinds 2014. Daarvoor heeft hij drie jaar voor het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) gewerkt als secretaris op het gebied van veiligheid en milieu.

Nick is lid van de Nederlandse delegatie bij de IMO-milieucommissie MEPC sinds het begin van zijn KNVR-tijd. Hij volgt ook de Europese ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming, klimaat en milieu. In de afgelopen tien jaar heeft hij bijgedragen aan de totstandkoming van EU-MRV en EU-ETS voor de zeevaart, evenals aan het ontwerp van het rapportagesysteem voor CO2-uitstoot van zeeschepen, in samenwerking met de Nederlandse overheid. In zijn presentatie gaat Nick in op Wat EU-MRV en EU-EST inhouden en wat dit betekent voor de baggersector. En natuurlijk zal hij ook de relatie tussen deze Europese maatregelen en de aanstaande IMO-maatregelen bespreken.

Jasper Barsingerhorn en Koen Batteram zijn beiden Environmental Compliance Engineers bij  Bureau Veritas en hebben allebei een achtergrond in de maritieme techniek. Samen hebben se de afdeling Environmental Compliance opgezet die zich richt op de regelgeving vanuit de IO en de EU inzake broeikasgassenuitstoot. Hier kunnen eigenaren van schepen gekoppeld aan Bureau Veritas terecht met vragen over regelgeving als EU MRV, UK MRV, DCS, CII en EEXI.

In hun presentaties geven ze uitleg over de inhoud van MRV en een praktische inkijk in de eisen waaraan moet worden voldaan om jaarlijks de MRV-data te rapporteren en correct geverifieerd te krijgen.

Na deze avond ben je weer helemaal bij! Dus meld je aan voor belangrijke en interessante informatie en een heerlijk diner. Maak kennis met vakgenoten in bagger- en offshore!

Over MID

MID staat voor Maintenance in Dredging. De werkgroep MID is een gezamenlijk initiatief van baggeraars en toeleveranciers in de baggerindustrie.

Het MID-platform richt zich op de ontwikkeling en professionalisering van beheer en onderhoud van baggermaterieel om de effectiviteit en efficiëntie te verbeteren. Zo versterkt de werkgroep de baggerindustrie met het delen van innovatieve kennis, inzichten en ontwikkelingen in de sector. www.mid-nl.org